Cate firme pot figura la o singura adresa? "Fara numar", spun evazionistii
Pentru cateva sute de lei, unii proprietari accepta sa inregistreze firme-fantoma, fara sa stie ca la adrese se strang datorii de milioane de euro. Politistii le spun celor care-si pun casele la dispozitia evazionistilor ca acestea sunt infractiuni.
Pe primul loc in top este o vila nelocuita de pe strada Odei nr. 7 din Bragadiru, unde figureaza nu mai putin de 39 de firme-fantoma. Ar trebui sa gasim aici de toate: fructe, legume, carne, electronice si electrocasnice. In realitate, casa nici macar nu este terminata.
Pe locul doi, o alta vila, de aceasta data din Voluntari. 21 de firme sunt inscrise la aceasta adresa, unde politistii nu au gasit pe nimeni. Si lista ar putea continua, pentru ca unii oamenii sunt foarte saraci sau nu stiu carte, asa ca sunt usor de pacalit.
Pentru cateva sute de lei, sunt multi care au acceptat, fara sa-si dea seama, sa comita o infractiune. Pentru 2-3 milioane de lei vechi, accepta sa fie inregistrate firme pe numele lor. Sunt cercetati pentru complicitate la evaziune si risca pana la sapte ani de inchisoare.
Iar toate aceste inregistrari fictive se traduc in zeci de milioane de euro, bani pierduti de statul roman. Firmele-fantoma aduc si vand marfuri, dar nu platesc taxele si impozitele datorate. Cand statul vrea sa execute firma, poate descoperi in locul ei chiar si un camp plin de gunoaie, caci sunt si multe adrese fictive.
Raspunderea? Nu e a nimanui. Cei de la Registrul Comertului spun ca, pana anul trecut in vara, la o singura adresa puteau fi inscrise cate societati dorea proprietarul. Asa era legea.
Abia din iunie, dupa ani in care firmele-fantoma au aparut si disparut peste noapte lasand pagube de milioane de euro, lucrurile s-au schimbat. Deocamdata, singurii pusi sub acuzare sunt 23 de proprietari de locuinte, pe adresele carora figureaza 165 de firme.