Câte din limbile vorbite în lume vor dispărea până la finalul secolului. „Mor cu o lungă agonie”
„O dată la două săptămâni, o limbă de pe glob moare”, potrivit datelor UNESCO, iar mai mult de jumătate din limbile vorbite în lume vor dispărea până la finalul secolului.
Deși româna nu este în pericol, au intrat în vorbirea curentă tot mai multe cuvinte și expresii din limbile de circulație internațională.
La scoală, la serviciu sau în grupul de prieteni, folosim tot mai des și cuvinte sau expresii în engleză, cum ar fi: „Ies la un date”, „Sunt în call”, „Ești cool", „Ești funny", „Subiecte hot", „Am shareuit informația”.
Engleza este și limba pe care o învățam cel mai des la scoală, pe care o vorbim în vacanțe, sau atunci când avem întâlniri de serviciu. În DOOM, chiar au apărut cuvinte din limba engleză precum „breaking news”, „news alert”, „upgrade” ori „selfie”.
Corina popa, lector universitar Facultatea de Litere: „Exista și câteva cuvinte împrumutate din japoneză, franceză, spaniolă. DOOM 2 consemnă cuvântul macho, DOOM 3 a împrumutat cuvântul ichebana. E important să știm că aceste anglicisme nu reprezintă o amenințare pentru limba română. O limbă nu dispare influențață, ea se îmbogățește, dispare când nu mai e vorbită.”
Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, o dată la două săptămâni o limba de pe glob moare.
Oana Uță Bărbulescu este specializată în lingvistică istorică și predă universitatea din Oxford.
Oana Uță Bărbulescu: „Limbile într-adevăr mor, nu mor de la o zi la alta, dar mor cu o lungă agonie. Există limbile regionale care multă vreme nu au fost valorizate de stat și nici de comunitățile care le foloseau. Există limbi în pericol. Sunt limbile care sunt în mod sever, au un grad mare de risc, și asta înseamna că limbile nu mai sunt învățate de către copii acasă.”
Un exemplu de limbă romanică dispărută este dalmata. Ultimul ei vorbitor a murit la sf sec. al XIX-lea.
Un alt exemplu, dar din altă familie de limbi este slovinciana, care a dispărut în sec. al xx-lea. O limbă cu risc sever de dispariție este istroromâna, în momentul de față sunt sub 200 de vorbitori în Croația.
Româna nu este în pericol, însă studiile recente arată că până la sfârșitul secolului mai mult de 50% dintre limbile de pe glob vor dispărea.