Cât costă realizarea unei sere de apartament. Iată cum poți să-ți transformi balconul în grădină de legume

Ultima actualizare: 01-09-2020 09:38

Balconul poate fi transformat în grădină! Una în care putem cultiva legume, flori şi plante medicinale.

Aşa se face ca lipsa spaţiului nu va mai reprezenta o problemă pentru cei care vor să aibă propria producţie de legume. Pe un metru pătrat pot fi cultivate roşii, ardei sau păstârnac, suficiente pentru o familie, spun horticultorii din Iaşi.

Roxana Istrate, inginer horticol: „Cultura principală din acest stand este reprezentată de tomate cherry negre, urmate de pătlăgele, vinete şi alta varietate de tomate tigrate. Acestea sunt asociate cu busuioc".

Cererea tot mai mare de a avea legume proaspete la îndemână, la orice oră din zi, i-a făcut pe horticultori să adapteze agricultura la cerinţele de pe piaţă. Astfel că răsadurile de roşii, ardei, castraveţi, vinete sau gogoşar pot fi plantate lângă flori decorative sau plante medicinale.

De exemplu, roşiile cherry negre pot creşte în acelaşi pământ cu vinetele, morcovul şi busuiocul. Asortate cu flori parfumate sau lângă limba de iepure, o plantă medicinală mai puţin cunoscută la noi în ţară. Se ajută reciproc, nu mai e nevoie să fie stropite, iar dăunătorii nu mai apar.

Elena este una dintre ieşencele care şi-au creat propria grădină pe balconul din apartament. „Este ceva ce ştii că ai făcut cu mâinile tale, şi atunci când vine din mâinile tale, parcă mănânci mai cu poftă. Mi-ar plăcea să am de toate. Şi fructe, şi legume, orice, orice e folositor într-o gospodărie, dacă ai condițiile unui balcon mai mare şi a unui balcon care să nu fie închis".

Cu minim 100 de lei poți avea propria ta grădină

Într-un balcon dintr-un apartament, grădina de legume şi flori poate fi "plantată" şi în jardiniere, în funcţie de spaţiul de care dispunem, spun inginerii horticultori din Iaşi.

Roxana Istrate, inginer horticol: „se poate realiza foarte bine pe o suprafaţă de 1 metru pătrat, dacă ne permitem financiar putem să creem aceste jardiniere înălţate, care prezintă o multitudine de avantaje. Dacă nici acest spaţiu nu îl avem, putem apela la ghivece, ce pot fi puse la intrare în casă, pe terase, în balcon".

Deși pare greu de crezut, combinate cu atenție, legumele, plantele aromatice și florile pot să fie suficiente pentru o familie cu doi copii.

„Plantele legumicole, asociate cu cele floricole pot crea un design plăcut. Putem asocia plantele între ele, fără să mai fie necesar să mai facem tratamente. Copiii stau acasă şi atunci văd puse la un loc 10-15 specii, ceea ce contează foarte mult, pentru că este şi un exerciţiu de botanică” spune profesorul universitar Vasile Stoleru, prorector USAMV Iași.

Costurile pentru amenajarea unui astfel de spaţiu, într-un apartament, pornesc de la 100 de lei şi pot ajunge până la 1.000 de lei, în funcţie de legumele alese, suprafaţa cultivată şi materia primă utilizată.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO