Ne apropiem de un nou val: Cât au crescut cazurile de covid în Europa și nu numai

covid test
Getty

Temerile că se apropie noul val Covid sunt din ce în ce mai întemeiate, având în vedere că numărul cazurilor este în continuă creștere în cele mai multe țări.

Directoarea ECDC Andrea Ammon a informat, luni, că Uniunea Europeană se confruntă cu ”o creştere a cazurilor de Covid-19, dar şi cu o tendinţă de creştere a numărului spitalizărilor sau internărilor la urgenţă în mai multe ţări, în principal din cauza subvariantei BA.5 a omicron”.

”Acest lucru semnalează începutul unui nou val extins de covid-19 în Uniunea Europeană”, avertizează ea.

România am început deja să simțim această creștere. Autoritățile au raportat, marți, 4.044 cazuri noi în ultimele 24 de ore.

Care este situația în alte țări

Franța a raportat, luni, 251.337 de cazuri noi, în trei zile, și 162 de decese. Numărul cazurilor noi a fost în creștere cu 3,3% față aceeași periodă din săptămâna anterioară. Dar și atunci, creșterea fusese de 50% față de cea dinainte. Din cele 251.337 de cazuri, 24.343 fuseseră înregistrate în ultimele 24 de ore, rata de pozitivare a testelor fiind de 33,3%.

Citește și
sofer
Vameșii bulgari au văzut într-o mașină care venea din România ceva ce păreau sandvișuri. Șoferul a fost arestat imediat

În Grecia, autoritățile elene au anunțat, duminică, 13.306 de noi cazuri de Covid-19 și 28 de decese cauzate de virus. Organizația Națională pentru Sănătate Publică (EODY) a anunțat, de asemenea, că 103 de pacienți intubați sunt tratați la ATI. Aici, se așteaptă ca între 15 și 25 iulie să aibă loc vârful valului de infectări cu Omicron. Specialiștii din Grecia indică faptul că numărul de noi infecții ar putea ajunge la 25.000 pe zi. De la sfârșitul lunii iulie, va exista o scădere treptată a răspândirii virusului. 

Luni, și Italia a raportat 37.756 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore și 127 de decese, conform ANSA. Rata pozitivității a scăzut de la 26,3% la 20,07%. Luni, ministerul Sănătății a anunțat că va demara în curând campania pentru administrarea celui de-al doilea booster contra Covid tuturor persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, la recomandarea agenţiilor sanitare ale Uniunii Europene, conform ANSA.

Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), în prezent există o creștere puternică a infecțiilor cu Covid în Germania. Germania a raportat, luni, 154.729 de noi infecții cu Covid și 165 de decese în ultimele 24 de ore. Și cu toate acestea, experții susțin că multe cazuri nu sunt raportate. În plus, datele de la medici și farmaciști arată că există un număr neobișnuit de mare de alte infecții respiratorii pentru aceată perioadă a anului. În aceste condiții, autoritățile au transmis că este posibil să reintroducă multe dintre restricții.

Spania a oferit ultima dată un raport pe 8 iulie. Atunci au fost raportate 83.613 de cazuri noi pentru câteva zile.

În Portugalia, luni au fost raportate 2.035 de cazuri noi și 18 decese. Israelul avea, luni, 12,648 de cazuri noi și un deces. Tot luni, în Malta au fost raportate 355 de cazuri și trei decese.

Iată câte cazuri au fost raportate în ultima săptămână și ratele de creștere:

-Franța: 914,768 de cazuri noi pe săptămână, creștere de 18% față de săptămâna precedentă;

-Italia: 672,069 de cazuri noi pe săptămână, creștere de 23% față de săptămâna precedentă;

-Spania: 101,566 de cazuri noi pe săptămână, scădere de 33% față de săptămâna precedentă;

-Germania  638,005 de cazuri noi pe săptămână, creștere de 2% față de săptămâna precedentă;

-Grecia 113,943 de cazuri noi pe săptămână, creștere de 9% față de săptămâna precedentă;

-America 634,220 de cazuri noi pe săptămână, scădere de 20% față de săptămâna precedentă;

-Malta 3,636 de cazuri noi pe săptămână, scădere de 8% față de săptămâna precedentă.

Unele tări au impus deja restricții sau fac recomandări 

În Grecia, medicii recomandă purtarea măștilor în aer liber, în locurile publice unde se adună multă lume și nu este posibil să se păstreze distanța.

În Cipru este din nou obligatorie purtarea măștii în interior, măsură reintrodusă la o lună după ce a fost scoasă. La fel și în Egipt.

În Portugalia și în Italia, măștile sunt obligatorii în mijloacele de transport în comun. 

Autoritățile din Franța au recomandat oamenilor să înceapă să poarte din nou măşti în spaţiile aglomerate, mai ales în transportul public, iar la Nisa este chiar obligatoriu. 

Măsuri speciale pentru China

Pentru China este în vigoare atenționare a MAE având în vedere măsurile impuse din cauza Covid. La acest moment, toate zborurile internaționale spre Beijing sunt redirecționate spre alte aeroporturi, unele dintre acestea fiind la o distanță considerabilă de capitală. La aterizarea în China, toate persoanele sunt plasate în carantină instituționalizată, individual, timp de 14 zile, într-un centru desemnat, pe cheltuială proprie, fără posibilitate de părăsire a spațiului. Copiii sub 14 ani pot fi plasați în carantină cu unul dintre părinți, iar cei care depășesc această vârstă pot fi plasați într-o cameră individuală, pe întreaga perioadă de efectuare a carantinei. Călătorii nu pot alege centrul în care vor efectua carantina.

De asemenea, în funcție de evoluția situației, autoritățile locale ale provinciilor și orașelor pot dispune măsuri cu efect imediat, printre care se numără și restricții sau interdicții de a părăsi sau de a pătrunde în anumite zone. În funcție de oraș, pot exista restricții de transport intern sau între orașe, precum și condiții de utilizare exclusivă a anumitor mijloace auto desemnate pentru transport. 

 

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
În plin sezon estival, cele mai căutate destinații turistice ale românilor reintroduc restricțiile anti-Covid
În plin sezon estival, cele mai căutate destinații turistice ale românilor reintroduc restricțiile anti-Covid

Cu tot mai multe îmbolnăviri de COVID, în lume încep să apară recomandări și chiar restricții în destinațiile apreciate vara de români.  

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.