Casa Poporului se scufunda cu 6 milimetri/an. Ce spun specialistii romani despre anuntul facut de Agentia Spatiala Europeana


Ultimul update: Duminica 28 Decembrie 2014 06:47
Data publicarii: Vineri 26 Decembrie 2014 09:11
Categorie: Stiri actuale

Cea mai mare cladire administrativa de pe Continent, Palatul Parlamentului din Bucuresti, se scufunda cu 6 milimetri pe an.

Informatia apare intr-o imagine din satelit, publicata de Agentia Spatiala Europeana. Specialistii romani care au facut masuratorile sustin ca greutatea si structura masiva a Casei Poporului duc la tasarea straturilor, de sub constructie. De altfel, tot Bucurestiul, ca si multe alte orase din lume, "intra in pamant" cu o viteza de cativa milimetri, an de an.

Orice constructie taseaza solul pe care sta. In cazul Palatului Parlamentului, tasarea se vede cel mai bine din spatiu. Imaginea arata cum, in ultimii 4 ani, imensa constructie s-a afundat cu cativa centimetri.

Florin Serban, specialist in masuratori satelitare: "Vorbim de o cladire grea, in general in orase are loc acest fenomen de tasare."

Cladirea are o suprafata de 360.000 de metri patrati, 8 etaje la suprafata, 4 niveluri subterane cunoscute, dar si doua buncare atomice. Nimeni nu a cantarit-o, dar stim ca au incaput in ea un milion metri cubi de marmura si 700.000 de tone de otel si bronz, plus 3.500 tone de cristal si aproape 5 milioane de metri cubi de beton. Doar covorul de 600 de metri patrati din Sala Unirii, cea mai mare din Palat, cantareste 4 tone.

Manole Serbulea, profesor la Universitatea de Constructii Bucuresti: "Valorile nu sunt socante, sunt valori normale pentru o cladire de asemenea amploare. Pe de alta parte sunt si puncte de ridicare pentru ca cladirea se umfla, se dilata vara."

Astfel de masuratori se fac si la Centrala Nucleara de la Cernavoda.

Florin Serban, specisliat in masuratori satelitare: "Nu e nimic acolo, solul si centrala si intreg orasul sunt stabile, nu exista motiv de ingrijorare."

Vazut prin "ochii" satelitilor de la 500 sau 800 de kilometri departare de Terra, sub toate orasele care au cladiri grele, pamantul se taseaza. Potrivit regulilor Uniunii Europene, Romania trebuie sa isi faca printr-o astfel de tehnologie harti de risc pentru alunecarile de teren, care arata daca solul este un pericol pentru populatie sau sosele ori constructii.

Manole Serbulea, profesor la Universitatea de Constructii Bucuresti: "La nivel urban e important, pentru ca imi arata imediat daca vreuna dintre cladiri sufera modificari si pot sa iau masuri, iar la nivelul infrastructurii imi spune daca locul in care vreau sa construiesc are probeleme sau daca pot aparea probleme."

Agentia Spatiala Europeana foloseste aceste imagini pentru a stabili dinamica pamantului si modul in care Globul pamantesc "respira" - un fenoment de ridicare-coborare inregistrat in functie de apa din sol, de anotimp sau conditiile climatice.
 

"Palatul dictatorului blestemat". Cum e vazuta Casa Poporului de un jurnalist strain intr-un reportaj realizat pentru CNN
VIDEO PROTVPLUS.RO
Fosta gimnasta Corina Ungureanu
Dialogul dintre o campioană mondială la gimnastică şi ministrul Sportului. "Nu vă respect"
Şofer de 63 de ani, reţinut de poliţie când parca în faţa unui bar. Cu ce se ocupa de fapt
Răspunsul MAI pentru un şofer amendat fiindcă a claxonat o tânără care îi plăcea
O turistă din Ungaria a murit în mod straniu în timp ce urca pe munte, în România
"Toţi pentru Europa", eveniment civic în Piaţa Victoriei de la ora 18:00
Avertizare hidrologică cod galben de inundaţii pe râuri din mai multe judeţe
Politista
Lecția dată de MAI pe Facebook, după ce o polițistă a fost ironizată din cauza fizicului
Românii au sărbătorit scrumbia albastră de Dunăre. Pofta a fost mai mare decât preţul
Mai multe clădiri istorice din București își ”fac” speranțe că vor fi reabilitate
Motivul pentru care un bărbat a rămas fără bolidul de 25.000 € la intrarea în țară
Parcările cu plată din Capitală, aproape goale. De ce se feresc șoferii
Domeniul de care tinerii români fug, deși le sunt promise salarii ca în Vest