Casă gratuită, indemnizație și mașină pentru principesa Margareta și soțul ei. Ideea, a lui Dragnea și Tăriceanu
Reprezentanţii Casei Regale a României ar putea avea aceleaşi drepturi şi beneficii ca foştii şefi de stat.
Altfel spus, la dispariţia regelui, principesa Margareta şi soţul ei ar urma să beneficieze de o locuinţă gratuită o indemnizaţie lunară o maşină şi de pază permanenta de la SPP.
Măsurile sunt prevăzute într-un proiect de lege depus în Parlament de şefii celor două camere. Propunerea legislativă a fost depusă la Senat de Călin Popescu Tariceanu şi Liviu Dragnea şi aduce clarificări statutului Casei Regale a României, aflată oricum la ceas de răscruce.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Instituţia ar urma să primească statut de utilitate publică ca persoană juridică de drept privat. Ceea ce înseamnă că poate primi finanţare direct de la bugetul de stat, oricând e trimisă o solicitare validă.
Pentru reprezentanţii Casei Regale, beneficiile sunt imediate
Dacă proiectul trece, poziţia oficială de şef al Casei Regale a României va fi asimilată protocolar celei a unui fost şef de stat.
Potrivit legii 406 din 2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază, în timpul vieţii, de următoarele drepturi: o indemnizaţie echivalentă cu 75% din cea primită de şeful de stat în exerciţiu; locuinţa de protocol cu titlu de reşedinţă, cu un cabinet de lucru încadrat cu secretar şi asistent; paza şi protecţie asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, dar şi un autoturism în folosinţă gratuită.
Toate acestea sunt privilegii pe care le are în prezent Regele Mihai, dat fiind că a exercitat de drept rolul de şef de stat; drepturile, fie ele băneşti sau locative, nu se vor transfera însă principesei Margareta, chiar dacă aceasta este prima pe linia succesorala, cu alte cuvinte, dreptul de a locui în Palatul Elisabeta încetează, potrivit legii actuale, odată cu moartea Regelui.
Dacă Parlamentul acceptă propunerea, principesa Margareta şi soţul ei ar putea primi drept de folosinţă mai departe.
În Parlament se afla în prezent încă un proiect legislativ, care acordă foştilor şefi de stat dreptul la un consult medical general anual la Spitalul Militar Carol Davila.
Sursa: Pro TV
Etichete: regele Mihai, principesa Margareta, Casa Regală, Palatul Elisabeta, regina ana,
Dată publicare:
09-11-2017 18:21