Cartofii contaminați opriți în Constanța, trimiși înapoi în Egipt
Peste o mie de tone de cartofi din Egipt, care au fost oprite în portul Constanța, vor fi trimise înapoi în Africa.
Autorităţile au descoperit că marfa este contaminată cu o bacterie foarte periculoasă care afectează culturile. Marfa va fi distrusă la destinaţie.
Cartofii sunt contaminaţi cu bacteria numită "Ralstonia solanacearum". Aceasta a fost descoperită şi într-un transport venit tot din Egipt în urmă cu 13 ani.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Specialist: 'Pare sănătos la suprafaţă şi în interior poate apăra o brunificare a inelului vascular şi cu această producere de exudat bacterian".
Daniela Mânca, Autoritatea naţională fitosanitară: "Pentru organismul uman nu este periculoasă. Bacteria se transmite foarte uşor de la un cartof la altul, de la cartofi la spaţiile de depozitare, tot ce înseamnă lăzi, paleţi, saci, cu tot ce intră în contact."
Bacteria a fost descoperită într-un laborator al autorităţii nationale fiotosanitare. Conform procedurii, cartofii nu au fost descărcaţi până nu au fost gata analizele. De altfel, pentru că a fost descoperită această neregulă, toată marfa va fi trimisă înapoi în Egipt.
Deocamdată transportul se afla în vama Constanța.
Cele peste 1100 de tone de cartofi se afla la bordul navei Sf. Maria aflată încă în Portul Constanța. Autorităţile spun că marfa este sigilată şi urmează să fie returnata în Egipt. Inspectorii fitosanitari susţin că echipajul navei a prezentat la control documente egiptene care atestau că sutele de tone de cartofi transportaţi nu prezintă vreun risc.
Uniunea Europeană a impus reguli stricte în privinţa importurilor din Egipt tocmai din cauza acestei bacterii. Dacă se răspândeşte aceasta poate să contamineze solul şi apă.
S-a întâmplat în Statele Unite, iar pagubele au trecut de 90 de milioane de dolari.