Caracatiţa cerşetoriei și neputința statului român. ”Rețeaua coordona 3000 de copii doar în UK”
Am exportat inteligență şi competenţă, dar şi criminalitate sau hoţie şi, chiar dacă acestea sunt periferice, s-au întors deseori împotriva noastră.
Reţelele de cerşetorie şi mică infracţionalitate se întind în toată Europa. Duminică, la "România, te iubesc!" vorbim despre toate acestea, dar şi despre eşecul justiţiei româneşti în anchetarea celor care fac trafic de persoane şi profită de sărăcie şi de lipsa de educaţie.
Pe străzile din marile oraşe europene sunt prezenţi tot timpul cerşetori din România. Cu mâna întinsă care spune o poveste, diferită de fiecare dată şi adaptată în funcţie de auditoriu, ei sunt unul dintre brandurile cu care ne ruşinăm.
Acasă nu-i mai vedem, dar, în schimb, ne deranjează în Roma, Londra, Madrid sau Paris. Şi nu doar pe noi. Nu sunt mulţi, dar sunt foarte activi.
Mobilitatea dată de cetăţenia europeană îi ajută să se mişte dintr-o parte în alta a continentului, acolo unde le este mai bine.
Cerşetoria vine la pachet cu înşelăciuni, cu furturi din buzunarele turiştilor, cu fraude ale sistemului social şi, în această lume promiscuă, cu trafic de fiinţe umane: unii dintre ei sunt copii care muncesc în stradă, sunt exploataţi, în loc să fie la şcoală.
Uneori cerşetoria îmbracă o formă de sclavie modernă, bazată pe reţele de crimă organizată. Şi totuşi când sunt luaţi în vizorul autorităţilor se victimizează cu acuzaţii de rasism.
Ţandărei, în judeţul Ialomiţa, este un orăşel de nici 12.000 de locuitori.
”Suntem toţi presionaţi şi torturaţi, ca pe vremea dinainte. Nu avem ce zice pentru că de 10 ani de zile tot suntem torturaţi. Nu prea avem drepturi, pentru că suntem rromi. În Occident avem toate drepturile şi aici suntem torturaţi”, spune Florin, un localnic.
Marcel Schiean, inculpat: ”Aicea, în România, mi s-a adus o acuzaţie de trafic de minori pe care nici n-am făcut, nici nu mi-a trecut prin minte aşa ceva, m-a luat din mijlocul familiei mele şi mi-a adus o acuzaţie la adresa mea, care nu e adevărat nimic, toate sunt minciuni.”
Bernie Gravett, Metropolitan Police: ”Traficul de persoane este o afacere, este un mod de a face bani la scară mare. În cazul traficului de copii pe care îi pui să comită infracţiuni, copii nu păstrează nimic, gangsterii iau toţi banii. Şi cu cât ai mai mulţi copii cu atât faci mai mulţi bani. Estimarea mea în perioada 2009, 2010, aceasta bandă controla probabil 3000 de copii în UK, doar în UK. Dar, de asemenea, ştiu şi am dovezi că aveau copii în Spania, Italia şi chiar în Nordul Norvegiei.”
Duminică, la "România, te iubesc!”, vorbim despre caracatiţa cerşetoriei, despre neputinţa statului român în faţa imaginii dezastruoase pe care conaţionali de-ai noştri ne-o fac, dar şi eşecul autorităţilor judiciare româneşti în combaterea reţelelor transfrontaliere.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!