Captura de sute de kilograme de peste protejat, interceptata de politisti in Constanta


Ultimul update: Luni 21 Octombrie 2013 07:00
Data publicarii: Vineri 18 Octombrie 2013 19:25
Categorie: Stiri actuale

Captura impresionanta la Harsova, in judetul Constanta. Politistii au interceptat un convoi care transporta ilegal sute de kilograme de peste, inclusiv sturion, specie strict protejata.

Braconierii n-au avut mila nici pentru puietul de morun sau de nisteru. Autoritatile au descoperit in portbagajele autoturismelor si cateva kilograme de caviar, care, pe piata neagra, valoreaza zeci de mii de euro.

- Aici ce aveti ?
- Icre de crap... icre de crap si un borcan de icre negre, ei declara ca sunt sintetice, dar...
- Cam cat valoreaza pe piata ?
- Cam 500 de lei, o suta de euro la prima mana.

Dupa mai multe zile de filaj, agentii de politie au intervenit vineri dimineata. Aveau informatii conform carora braconierii si contrabandistii urmau sa transporte peşte capturat ilegal catre o localitate din judetul Tulcea. De acolo delicatesele ajungeau in toata tara la preturi exorbitante.

"Avem 15 bucati dintre care o pastruga si 14 nisetru in cantitate sa zicem de 15 -20 de kilograme. Pescuitul interzis in totalitate."

Transportul a fost oprit intre Harsova si Saraiu. Cand au deschis portbagajele masinilor, politistii au avut confirmarea masacrului care se petrece zilnic in apele Deltei.

"Au fost identificate trei autoturisme care detineau peste fara documente legale, dupa cum se vede, peste specia sturion, nistetru, patruga, icre negre. Este un peste prohibit, este interzisa detinerea, capturarea numai cu autorizatii speciale.", spune agentul principal Vasile Ciorba Politia Deltei.

Prinsi in flagrant, cei opt braconieri au incercat tot soiul de explicatii.

"Nu stiam, ca altfel nu o tineam in masina. Nu stim, noi suntem inculti. Sa va spun drept, am luat-o sa fie la vanzare ca daca nu avem servici, altceva ce sa facem? Dar nici nu am apucat sa-l vindem cel putin."

- Stiai ca poti face inchisoare pentru chestia asta ?
- Ori asa, ori asa, pentru ce traiesc, sa traiesc cu 360 de lei? 

Braconierii prinsi vineri au dosare penale. Insa, zilnic, altii ca ei procedeaza la fel.

VIDEO PROTVPLUS.RO