Urmatorul cutremur de peste 7 din Vrancea s-ar putea produce la 140km. Ce zone ar fi in pericol
Informatiile, deloc de neglijat, apar intr-o lucrare publicata acum 7 ani de Mircea Radulian, directorul stiintific al ''Institutului National de Fizica a Pamintului'' si de un cercetator din Japonia, care dadeau ca termen limita anul 2013.
Lucrarea, semnata in 2006 de Mircea Radulian si Nobuo Hurukawa, directorul de atunci al Institutului de Seismologie si Ingineria Cutremurelor din Japonia - a luat in calcul mai doi mari indicatori: ritmicitatea seismelor si adancimea lor. Calculele, intinse pe un an intreg, s-au bazat pe un algoritm folosit de niponi.
Conform studiului cei doi specialisti au ajuns la concluzia ca urmatorul seism cu o magnitudine cuprinsa intre 6,9 si 7,7 ar putea avea loc in vrancea cel tarziu in 2013. Iata cum comenteaza acum, Mircea Radulian, lucrearea publicata in urma cu 7 ani.
"Concluzia este ca la inceputul secolului acesta e de asteptat sa apara un cutremur de magnitudine 7 in segmentul cel mai de jos in zona Vrancea deci pe la 140-160 de km. Este o prognoza cum ii spunem noi, la scara mare, care reflecta pe baza unui studiu aceasta posibilitatea de aparitie a unui cutremur mare in Vrancea de magnitudine de 7 in viitor"
Studiile de atunci nu au fost abandonate ci dimpotriva.
"E posibil ca urmatorul cutremur, deci iar, e posibil, ipotetic, ca urmatorul cutremur ceva mai mare din Vrancea de 7 , 7 si ceva sa fie de adancime . Deci aceasta ipoteza ramane in continuare. Asta inseamna ca impactul asupra teritoriului tarii este putin diferit decat cel din 77. Adica sunt de asteptat ca efectele sa fie ceva mai mari catre N-E catre Moldova si mai putin catre partea de S-E catre Campia Romana", mai spune Mircea Radulian.
Si cum paza buna trece primejdia rea, autoritatile trebuie sa fie pregatite pentru orice. Raed Arafat a fost desemnat sa prezinte un plan amanuntit de interventie in caz de calamitate.
"Se va insista pe educarea populatiei in caz de calamitate si vrem sa cumparam materiale pentru depistarea victimelor", spune Raed Arafat.
Adica echipamente speciale pentru gasirea victimelor sub daramaturi. Iata cum arata si cum functioneaza o astfel de trusa aflata in dotarea pompierilor bucuresteni. Totul se bazeaza pe senzorii care depisteaza zgomotele.
Este foarte important ca atunci cand va aflati sub daramaturi sa faceti zgomote ale caror vibratii sa fie detectate de echipamentul pompierilor. Un astfel de gest poate face diferenta dintre viata si moarte.
"Sunetele sunt inregistrate de cei 6 sensori, pe langa asta trusa mai contine doua perechi de casti si un monitor pe care se vizualizeaza", spune Adrian Dinu, ISU Bucuresti.
La fel cum se intampla si in alte tari, populatia trebuie sa abia notiunile elementare in caz de urgenta.
Citeste si: Zece orase care vor disparea de pe harta lumii, pana in 2050