Captivi in case din cauza viscolului. Copil de 8 luni, cu arsuri grave, preluat de un elicopter MAI
Greul nu a trecut in nordul Moldovei, unde viscolul e inca stapan. Pentru multi fiecare ora care trece e o cursa pentru supravietuire. Captivi in propriile case, suferinzi si flamanzi, oamenii asteapta un miracol care sa-i scape din iadul inghetat.
Speranta e insa vie. Pompierii, insotiti de medici, au infruntat din nou viscolul si gerul naprasnic pentru a ajunge acolo de unde toata lumea incearca sa scape.
Un ajutor nesperat a venit de la colegii lor din Mures, dotati cu vehicule de salvare pe senile, singurele care pot razbate in zapada viscolita.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Pe soseaua spre localitatea Baneasa din Neamt, acoperita complet de zapada, se observa din cand in cand cate o masina abandonata. In rest totul este o mare alba.
Medicii au venit aici pentru a salva o femeie de 70 de ani, bolnava de diabet. Vecinii au chemat ajutoare, dupa ce au gasit-o lesinata in casa. Suferise o criza de hipoglicemie.
Salvatorii au ajuns greu, cu ajutorul unei senilete, singurul vehicul de salvare care poate patrunde aici. Au adus-o pompierii din Mures, pentru a le croi drum salvatorilor de la SMURD Neamt.
In tot acest timp, la 30 de kilometri distanta, un copil de opt luni avea nevoie disperata de ajutor. De trei zile asteptau parintii sai un medic, care sa-l faca bine pe cel mic. Avea febra mare si se simtea din ce in ce mai rau.
Medicii au invelit bebelusul in doua paturi si l-au tinut tot drumul in brate, ca pe propriul lor copil. Pe drum, pompierii au intalnit si oameni care veneau cu provizii pentru parintii celui mic, epuizati dupa trei zile de chin si asteptare.
Chiar daca viscolul afecteaza inca si alte regiuni din tara, de departe situatia cea mai grava este aici in Moldova.
Un caz dramatic este la Mitoc, judetul Botosani, unde un bebelus de 9 luni s-a oparit cu apa clocotita.
Copilul de 9 luni, cu arsuri de gradele 2, 3 pe fata si pe picioare, a fost ingirjit de medicul de familie, din Mitoc, o localitate la care nu s-a mai putut ajunge din cauza ninsorii si a viscolului.
Medicul nu i-a putut administra decat pastilele pe care le avea in spitatul satului si a instiintat salvarea speriat de starea pruncului.
Vineri la ora 16:00, patru utilaje de deszapezire, au incercat sa-si croiasca drum de la Avrameni, insa, un traseu de 12 kilometri a fost parcurs in 14 ore. La numai 2 kilometri de destinatie, cand se facuse deja ora 6 dimineata, oamenii, istoviti, au capitulat.
Ziduri de gheata si zapada ca betonul au transformat fiecare metru intr-un chin. O autofreza s-a rasturnat intr-un sant si rand pe rand, celelalte utilaje
Drumarii au incercat din rasputeri sa urneasca din loc un ultim camion, dar totul s-a dovedit in zadar..
In cele din urma, misiunea a fost abandonata. La noua dimineata, insa, un elicopter MAI a reusit sa aterizeze la marginea satului.
Cu o escala in Bacau, elicopterul a ajuns dupa-amiaza in Bucuresti.
Bebelusul de noua luni are arsuri grave pe fata si pe membre. In ultimele trei zile, doar medicul de familie a putut ajunge la el pentru a-i oferi asistenta.
Copilul este in stare buna si are mari sanse sa fie salvat.
Desi autoritatile au trimis mai multe utilaje in misiune, drumul national 24C este in continuare blocat dupa mai bine de trei zile. La fel se intampla si cu alte 17 drumuri judetene.
Mii de oameni stau in case pe intuneric si in frig, pentru localitatiile lor sunt izolate.
Situatia din Botosani este cea mai grava: majoritatea localitatilor de pe malul Prutului sint izolate de troiene. Sunt sate in care n-a mai ajuns nimeni de 3 zile.
Utilajele de deszapezire trimise sa elibereze drumul fie au ramas in nameti, fie s-au stricat. Oamenii nu intrevad nicio speranta. Circula la fel ca acum 100 de ani: cu sania trasa de cai.
Pe multe sosele, cum este DN 29, se circula alternativ pe un singur fir. Soferii ii acuza pe drumari ca nu isi fac treaba.
Situatia e dramatica si in judetul Iasi. Aici, pentru un barbat de de 62 de ani, dependent de dializa, salvarea a venit din aer.
Informarea meteorologica de vant si ger expira abia sambata seara, daca nu cumva va fi prelungita.