Canicula, disconfort termic si instabilitate atmosferica in toata tara. Informarea meteorologilor pentru urmatoarele zile

×
Codul embed a fost copiat

Duminica avem parte de vreme neobisnuit de calda. Maximele se vor situa intre 26 si 36 de grade, iar in vestul si sudul tarii vom avea canicula si disconfort termic ridicat.

ANM a emis duminica o informare de canicula, disconfort termic si instabilitate atmosferica accentuata, valabila din 14 iunie, ora 12:00 pana marti, 16 iunie, ora 23:00.

"Duminica 14 iunie, vremea va fi calduroasa in toata tara, local caniculara in zonele de campie, iar luni 15 iunie, canicula va persista in Campia Romana, Podisul Moldovei si partea continentala a Dobrogei. Se vor inregistra temperaturi maxime in jurul a 35 de grade, izolat chiar 37 de grade in Lunca Dunarii, iar indicele de disconfort termic (ITU) va atinge si depasi pragul critic de 80 de unitati", precizeaza ANM.

Potrivit informarii, incepand cu seara zilei de duminica 14 iunie, pana la sfarsitul zilei de marti 16 iunie, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferica accentuata ce se va manifesta in zonele montane si submontane, in Crisana, Maramures, Transilvania, Moldova si pe spatii mai restranse in rest. Vor fi averse, frecvente descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, ce vor avea trecator aspect de vijelie. Ploile vor avea si caracter torential, cantitatile de apa vor depasi local 15 l/mp si izolat 30...40 l/mp, cu precadere in zonele de munte. Pe arii restranse va cadea grindina.

Prognoza meteo in toata tara pentru duminica

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Pe inserat vor cadea averse in zonele de deal si munte, in vestul, in nordul tarii si mai putin in rest. Ziua de astazi ne-aduce vreme neobisnuit de calda. Maximele se vor situa intre 26 si 36 de grade, iar pe inserat vor cadea averse in zonele de deal si munte, in vestul, in nordul tarii si mai putin in rest.  In Dobrogea si Baragan gasim vreme frumoasa, cu cer mai mult senin. Nu sunt semne de ploaie; nici vantul nu exagereaza, iar temperaturile urca pana la 34 de grade.

Ceva mai bine va fi pe litoral, unde se vor inregistra 26...27 de grade. Mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei va fi foarte cald. La amiaza se vor atinge frecvent 33...34 de grade, si acestea sunt temperaturi masurate la umbra. Catre seara norii isi vor face aparitia in regiunile deluroase si ar putea sa lase cateva averse. Caldura mare si in jumatatea nordica a Moldovei. Maximele vor depasi 30 de grade, iar in a doua parte a zilei vor fi momente cu instabilitate accentuata, indeosebi in zonele mai inalte.

Si in nordul Transilvaniei si in Maramures instabilitatea va creste la apropierea serii. Pana atunci vom avea mult soare si temperaturi foarte ridicate. In vestul tarii soarele va straluci cu putere si va urca mercurul in termometre pana la 35 de grade. Indicele temperatura-umezeala va atinge si depasi pragul critic, asa ca aerul va fi greu de respirat. Catre seara pot sa apara ploi zgomotoase, de vara. Si in centrul Romaniei va fi foarte cald. Maximele vor urca pana la 32 de grade, iar in zonele de munte, pe inserat vor veni averse, cu fulgere, vant intens si conditii de grindina.

In sud-vestul tarii caldura va fi greu de suportat. La orele amiezii vom avea canicula si disconfort termic ridicat; apoi norii se vor inmulti si ar putea sa aduca ploi in aversa, pe suprafete restranse. Aceeasi situatie si in sudul tarii: mult soare si temperaturi foarte ridicate pana la apropierea serii, cand se-aduna norii si apar conditii pentru 2...3 averse. Termometrele vor indica chiar si 35...36 de grade.  In Bucuresti, la amiaza atmosfera va fi sufocanta. Se vor atinge 34...35 de grade, iar indicele de confort termic ar putea atinge valoarea critica. Spre seara si la inceputul noptii sunt sanse sa apara cateva ploi in aversa. Luni dimineata se vor inregistra 18 grade.

La munte in a doua parte a zilei apar innorari si averse, cu tunete, fulgere si vant nervos. E posibil sa cada grindina, iar temperaturile se mentin la valori ridicate in toate masivele. La malul marii nu sunt semne de ploaie si vom avea o zi frumoasa si calda. Vantul va sufla cel mult moderat; pe plaja se vor inregistra pana la 27...28 de grade, iar apa marii va avea 21...22 de grade.

Prognoza meteo pentru urmatoarele zile

Luni, pe timpul zilei instabilitatea se va manifesta in nordul si centrul tarii, iar seara si noaptea ploile isi vor face aparitia si in celelate regiuni. Marti aversele vor uda aproape toata tara si vor fi insotite de descarcari electrice, grindina si chiar vijelii. Local se vor strange cantitati mai insemnate de apa. Miercuri va ploua in nordul, in centrul, in sudul tarii si mai putin in rest. Luni, in sud si in est vom avea canicula si disconfort termic ridicat; iar de marti se racoreste.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Sporturile extreme, tot mai populare printre romani. Cat costa saltul cu parasuta sau o ora de zbor cu balonul cu aer cald
Sporturile extreme, tot mai populare printre romani. Cat costa saltul cu parasuta sau o ora de zbor cu balonul cu aer cald

Romanii au un apetit tot mai mare pentru sporturile extreme. De exemplu, la salturile cu parasuta de la 4.000 de metri altitudine avem de cinci ori mai multi amatori, comparativ cu 2011.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.