Canicula încinge producția de gheață din România. Cât costă să ți-o faci singur acasă
Canicula încinge producția și consumul de gheață. Aproape 200 de tone pe zi circulă zilnic în România între fabrici, magazine și benzinării. Cei care nu vor să dea 8-10 lei pe o pungă, fac cuburi acasă.
Unii chiar merg un pas mai departe, cumpărând aparate care le dau cuburi înghețate, la orice oră, direct în pahar.
Scăldată în limonade și cocktail-uri, când ajunge în baruri, și înghesuită în frapiere, pe plajă, printre sticle de vin, gheața are, de câteva săptămâni, o cerere uriașă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
100 de tone de gheață ies zilnic, de câteva săptămâni, pe poarta unei fabrici din județul Constanța. Apoi 7-8 camioane împrăștie marfa în toată țara. În baruri ajung pungile mari, ușor de ținut în lăzi frigorifice. Consumatorii casnici le preferă pe cele de un kilogram, care costă 5-10 lei.
”-Câtă gheață folosiți acum?
-La sucuri, la apă, la orice”.
”-Cumpărați gheață.
-Da.
-Cât de des?
-2-3 ori pe săptămână”.
Unele stații de carburant vând gheață de 4-5.000 de lei, în 24 de ore. Însă adaosul comercial e mai mare.
”Dacă o iei, să zicem de la peco, automat că e mai scumpă”.
Ce prețuri au aparatele care produc gheață acasă
Fabricile care produc cuburi, sfere, piramide, păhărele și chiar cranii din gheață se conectează la o sursă de apă potabilă. Dar, înainte de a trimite materia primă la congelator, o trec printr-un proces de prefiltrare și un tratament numit osmoză inversă.
O membrană de 0,0001 microni lasă doar moleculele de apă să treacă și reține impuritățile organice și anorganice. Procedeul scade riscul de contaminare cu germeni până aproape de 0.
Unele restaurante cu vânzare rapidă își produc gheața cu aparatură industrială, dar igiena trebuie strict respectată. Acum 4 ani, un lanț de fast food a fost amendat de Protecția Consumatorilor după ce analizele de laborator au depistat în gheață bacterii intestinale.
Medicii spun că, și acasă, gheața în forme de plastic trebuie ținută departe de alte alimente. Cel mai simplu de folosit sunt aparatele electrice care fac singure gheață.
Cele mai mici costă între 500 și 700 de lei și produc 10 kilograme în 24 de ore. Altele fac față cu brio unor petreceri cu câteva zeci de persoane, dar costă peste 2.000 de lei. Iar prețul frigiderelor alimentate de la rețeaua de apă, care produc și cuburi continuu, pornește de la 5.000 de lei.