Când se va termina pandemia în România. Epidemiolog: "Această situație nu se poate șmecheri"
Specialiștii Societății Române de Epidemiologie cred că pandemia nu se termină până când SARS COV-2 nu va infecta 80% din populaţie.
În prezent, sub 5% din populație este infectată. Aşa numita imunitate de turmă devine funcţională după ce 60% dintre noi vom fi trecut prin infecţie. Şi e pe deplin funcţională când procentul ajunge la 80%, în lipsa vaccinului.
Specialiștii Societății Române de Epidemiologie susțin, de asemenea, că există riscul ca sistemul medical din România să intre în colaps, din cauza creșterii numărului de infectări, după introducerea de noi măsuri de relaxare.
Universitatea Harvard a făcut calcule şi ne-a spus că, în vară, virusul SARS COV-2 îşi va scădea puterea de transmitere cu 20%. Datorită temperaturilor ridicate şi a razelor ultraviolete. În România, însă, vara - ploioasă sau fierbinte - se poate termina cu intrarea în colaps a sistemului medical. Şi asta nu mai departe de 14 august, potrivit calculelor făcute de Societatea Romană de Epidemiologie.
Numărul R O arată câte persoane infectează un bolnav confirmat. De la 1 iunie, este în creştere, adică peste 1. Pe 15 mai, numărul R O a fost de 0,89, cu alte cuvinte se afla în scădere. În urmă cu 5 zile, R O crescuse la 1,12, semn că epidemia e în creştere, ne confirmă vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.
Conf. univ. dr. Emilian Popovici, vicepreşedinte Societății Române de Epidemiologie: "Dacă acest R ar fi la 1,2 şi s-ar menţine, până în 14 august, s-ar depăşi capacitatea din terapie intensivă şi sistemul ar intra în blocaj! Și apoi ne-am confrunta cu un nou val în noiembrie când temperatura va scădea la 4 grade. Aceasta stituație- mă scuzaţi de jargon - nu se poate şmecheri, pentru că virusul ăsta ne taxează"