Avertisment: Sistemul medical din România ar putea intra în colaps. Ziua decisivă: 14 august

Ultima actualizare: 18-06-2020 19:22

Chiar dacă mulți români s-au relaxat, cazurile de Covid -19 se înmulțesc îngrijorător, blochează spitalele și alertează unitățile sanitare.

320 de români au fost diagnosticați în ultimele 24 de ore și alți 22 au murit. Cele două spitale de boli infecțioase din Capitală sunt, din nou, aproape de capacitatea maximă, atinsă și la finalul lunii martie.

Aceeași situație o regăsim și în țară. Dacă această tendință va continua, sistemul medical românesc va intra în blocaj în luna august, anunță Societatea Română de Epidemiologie.

Spitalele Matei Balş și Victor Babeș, aproape de capacitatea maximă

 

De la 1 iunie, la 15 zile după primele măsuri de relaxare, numărul persoanelor infectate cu SARS COV 2 a crescut constant. Institutul Matei Balş este aproape de capacitatea maximă.

Reporter: Față de martie, cum e acum?
Adrian Marinescu, Institutul Matei Balş: Şi atunci capacitatea maximă era aproape atinsă. Ar fi trebuit să găsim un echilibru între măsurile de relaxare care au venit din mai, în mai multe etape, şi măsurile de prevenţie. Acest echilibru nu există, acele îmbolnăviri din ultima perioadă se văd în spitalele de boli infecţioase!

Şi la celălalt spital de boli infecţioase din capitală, Victor Babeş, găsim 300 de pacienţi internaţi, acelaşi număr ca la finalul lui martie. Numărul internărilor creşte constant, ne spune directorul medical:

Simin Florescu, Spitalul Victor Babeş: "Spre deosebire de ultimele luni, când au fost infectări din spitale, din azile de bătrâni, acum creşte vizibil numărul de pacienţi care provin din comunitate, focare familiale, mama, tata, copil. Lucrurile astea nu sunt deloc bune, arată că măsurile de relaxare au dus la o creştere în comunitate. Exact ceea ce voiam să evităm. În momentul când ai contact cu altă persoană trebuie să ai această masca indiferent unde te afli!!!!"

La Braşov, Direcţie de Sănătate Publică se pregăteşte pentru ce e mai rău. În județul Brașov există 313 paturi dedicate pacienților infectați cu CODIV - 19. Doar 25 sunt libere.

Andrea Neculau, DSP Braşov: "Ne pregătim pentru extinderea paturilor la spitalul din Săcele, care își va deschide probabil porțile din acest weekend, dacă nu luni cel târziu unde avem o capacitate de 54 de locuri, un lucru bun e că acolo avem și paturi dedicate copiilor"

În cel mai negru scenariu, alte 100 de paturi sunt pregătite într-o sală de sport din Săcele. În secţiile ATI sunt internaţi 180 de pacienţi. O spune preşedintele României.

Klaus Iohannis, președintele României: " Este posibil ca în anumite spitale să nu mai fie locuri şi atunci pacienţii au fost transferaţi urgent în alte locuri. Dar eu îmi doresc să fie cât mai puţini pacienţi infectaţi şi pentru asta cu toţii trebuie să avem grijă."

Sistemul medical din România ar putea intra în colaps


Universitatea Harvard a făcut calcule şi ne-a spus că, în vară, virusul SARS COV-2 îşi va scădea puterea de transmitere cu 20%. Datorită temperaturilor ridicate şi a razelor ultraviolete.

În România, însă, vara - ploioasă sau fierbinte - se poate termina cu intrarea în colaps a sistemului medical. Şi asta nu mai departe de 14 august, potrivit calculelelor făcute de Societatea Română de Epidemiologie.

Numărul R O arată câte persoane infectează un bolnav confirmat. De la 1 iunie, este în creştere, adică peste 1. Pe 15 mai, numărul R O a fost de 0,89, cu alte cuvinte se afla în scădere. În urmă cu 5 zile, R O crescuse la 1,12, semn că epidemia e în creştere, ne confirmă vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Conf. univ. dr. Emilian Popovici, vicepreşedinte Societatea Română de epidemiologie: "Dacă acest R ar fi la 1,2 şi s-ar menţine, până în 14 august, s-ar depăşi capacitatea din terapie intensivă şi sistemul ar intra în blocaj! Și apoi ne-am confrunta cu un nou val în noiembrie când temperatura va scădea la 4 grade. Aceasta situație- mă scuzaţi de jargon - nu se poate şmecheri, pentru că virusul ăsta ne taxează"

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO