Când se schimbă ora. Urmează să trecem la ora de iarnă
ORA DE IARNĂ 2018. Trecerea la ora de iarnă se face sâmbătă spre duminică, adică în noaptea de 27 spre 28 octombrie, când ora 04:00 va deveni ora 03:00.
Astfel, românii vor dormi cu o oră mai mult duminică, 28 octombrie fiind cea mai lungă zi din an.
ORA DE IARNĂ 2018. În România, ora de iarnă şi cea de vară au fost introduse pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Primii care au introdus acest sistem au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie).
Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919. Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de state, dar perioada variază de la o ţară la alta.
ORA DE IARNĂ 2018. Comisia Europeană a propus, oficial, renunțarea la practica trecerii de la ora de vară la ora de iarnă.
În discursul său despre starea Uniunii Europene președintele Jean-Claude Juncker a declarat că statele membre trebuie să decide singure dacă rămân la ora de vară sau adoptă ora de iarnă.
Comisia Europeană oferă libertatea alegerii „o dată pentru totdeauna" a uneia dintre cele două opţiuni. Propunerea Comisiei va fi examinată de Parlamentul European și de Consiliul European, şi fiecare dintre cele două instituţii trebuie să-şi dea acordul.
Pentru a permite o tranziție fără probleme, conform propunerii Comisiei, fiecare stat membru ar trebui să comunice, până în aprilie 2019, dacă intenționează să aplice în mod permanent ora de vară, respectiv pe cea de iarnă. Ultima trecere obligatorie la ora de vară ar avea loc duminică, 31 martie 2019.
ORA DE IARNĂ 2018. ORA DE IARNĂ. Potrivit medicilor, oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, întrucât trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Probleme pot avea și cei care suferă de anumite boli.
O recomandare este de a merge la culcare cu o oră mai târziu sâmbăta seara. În acest fel, numărând aceleaşi ore de somn, trezirea de dimineaţă se va face la o oră considerată ca obişnuită. Specialiştii sfătuiesc totuşi să nu se lenevească prea mult duminică în pat. Dacă dormim prea mult, riscăm că duminică seara să nu ne fie somn la ora când trebuie să mergem la culcare.
Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei, însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap. Pentru a depăşi această stare este nevoie de multă odihnă şi de necesitatea de a adopta un ritm de viaţă - muncă, ore de masă şi de culcare, ce corespunde trecerii la noua oră. Simptomele vor trece în câteva zile sau în maximum câteva săptămâni.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: ora de iarna, schimbare oră, cand se schimba ora,
Dată publicare:
21-10-2018 15:20