Când ar putea intra în vigoare certificatul electronic Covid la locul de muncă și ce presupune documentul pentru angajați
Certificatul electronic Covid ar putea intra în vigoare înainte de Crăciun, dacă premierul Nicolae Ciucă își va angaja răspunderea în Parlament pentru proiectul ministrului Sănătății. Liberalii ezită, așa că au apărut disensiuni în coaliția de guvernare.
Potrivit unor surse, președintele PSD amenință că-l va retrage pe Alexandru Rafila din Guvern dacă liberalii nu susțin certificatul Covid.
Proiectul prevede că acesta se eliberează celor vaccinați, trecuți recent prin boală ori celor care au test PCR sau antigen. Va fi obligatoriu pentru angajații de la stat, de la privat și pentru parlamentari.
În pragul unui nou val pandemic, România nu are încă reglementat certificatul Covid. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a venit cu soluția ca premierul Nicolae Ciucă să își angajeze răspunderea pentru un text scris de ministrul Sănătații, Alexandru Rafila. Președintele PNL nu a fost însă de acord cu propunerea.
Reporter: Guvernul își mai asumă răspunderea pe acel certificat sau respingeți clar?
Florin Cîțu, președinte PNL: Guvernul poate să își asume răspunderea singur, nu avem ce să răspundem noi.
În forma propusă de Ministerul Sănătății, textul prevede că certificatul verde devine obligatoriu pentru angajați după trei săptămâni în care rata îmbolnăvirilor creste cu câte 50%. Vor primi certificat persoanele vaccinate cu schemă completă, dar și cei care au o singură doza de vaccin.
Spune ca serul se activează in 10 zile. În plus, vor putea beneficia de certificat cei care se testează PCR sau antigen.
Reporter: Testele antigen vor fi luat în calcul?
Marcel Ciolacu, președinte PSD: Sunt luate în calcul. Când vom avea o discuție și o decizie în coaliție, o să o comunicăm. Sperăm ca miercuri să se întâmple acest lucru.
Firmele vs. certificatul verde
Pentru angajați, testele rapide se vor putea face și la farmacie sau la medicul de familie. Aceștia vor primi de la serviciu 15 vouchere nominale, fiecare în valoare de 50 de lei, pe care le vor putea folosi pentru a plăti testele.
Alexandru Rafila spune că un val pandemic durează cam două luni și că o lună are 22 de zile lucrătoare, deci 15 vouchere ar fi destul pentru un angajat.
Nu a precizat nimeni deocamdată dacă aceste 15 vouchere vor fi acordate la fiecare val pandemic, ori după folosirea lor cei nevaccinați trebuie să-și plătească testarea singuri.
Nu au nevoie de certificat digital firmele care au mai puțin de 10 angajați care nu interacționează cu publicul. Pentru restul firmelor, fie că sunt private sau de stat, certificatul este obligatoriu, iar angajații care nu-l prezintă pot fi suspendați pentru 15 zile până îl vor obține. Vor fi sanctionați însă și șefii lor, dacă nu solicită certificatul. Amenzile pentru nerespectarea legii ar putea fi între 10.000 și 100.000 de lei.
Decizia finală privind angajarea răspunderii pentru acest proiect o va lua premierul.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, alexandru rafila, certificat covid, certificat verde, teste antigen,
Dată publicare:
22-12-2021 14:34