Când ar putea începe vaccinarea împotriva Covid pentru populația extinsă

28-12-2020 17:09


Încep programările pentru vaccinare. Cei care vor să fie imunizați împotriva Covid-19 se pot înscrie pe o platformă online oficială.

Deocamdată, au acces doar angajații din spitale, clinici și cabinete din centrele de bătrâni, căminele pentru copii ori pentru persoane cu dizabilități. Următorii care vor primi undă verde în aplicație sunt pacienții cu riscuri și cei care muncesc în domenii-cheie. Abia în etapa finală urmează populația generală.

Registrul Electronic Național de Vaccinări a fost extins luni cu o categorie dedicată Covid. Aici se va ține evidența fiecărui asigurat în ceea ce privește vaccinarea împotriva coronavirusului. Datele vor arăta, în timp real, dacă persoana a primit prima doză, dacă a făcut și rapelul ori este nevaccinată.

Florin Proșa, medic de familie: „Cei care vor opera pe tabletă la nivelul centrelor regionale de vaccinare Covid vor introduce aceste vaccinuri în sistemul unic de raportare, adică medicul de familie doar le va putea vedea şi confirma. Da, le va putea accesa ulterior.”

Medicul de familie va putea descărca oricând o dovadă că schema de vaccinare a fost începută ori finalizată.

Când ar putea începe vaccinarea contra Covid pentru populația extinsă
 

Primul pas este însă o programare pe noua platformă. Momentan, înscrierea este rezervată angajaților din sănătate și din centrele sociale, adică cei care lucrează în unități sanitare și în sistemul de urgență, cu tot cu personal tehnic, de securitate și pază, personal din farmacii, laboratoare și cabinete dentare, rezidenți, elevi și studenți la un profil medical, paramedici și voluntari și oameni activi în campaniile de vaccinare.

Pot intra siguri să își fixeze imunizarea în centrul și la momentul dorit, dar au nevoie în final de o validare oficială. Cei care nu sunt recunoscuți de sistem, adică nu apar că lucrează în sănătate și în centrele sociale, nu pot finaliza programarea. Lor le apare mesajul „persoană inexistentă".

Așadar, degeaba ar încerca cineva să fenteze sistemul, declarând în fals că aparține categoriilor vaccinabile acum. În contul creat, cei cuprinși în prima etapă au acces doar la propriile programări: centrul de vaccinare și datele la care au rezervat prima administrare și rapelul. La nevoie, le pot anula sau modifica. Platforma generează în final un document însoțit de un cod QR, pe baza căruia se va face accesul în triaj, la centrul și la data planificată. E drept, în lipsa acestuia, e suficientă cartea de identitate.

Deocamdată, e de așteptat ca platforma, securizată de STS, să aibă cel mult câteva mii de înscrieri pe zi. Lucrurile se vor schimba radical în a doua etapă, care va debloca toate câmpurile pentru persoane fizice, pacienți cu risc și lucrători din domenii esențiale. În etapa a treia se va programa populația generală. Numărul centrelor și personalul dedicat vaccinării trebuie obligatoriu extinse.

Vasile Cepoi, director DSP Iași: „Populația care ar trebui să fie vaccinată, adică persoane peste 65 de ani și pacienți cu boli cornice, ar fi de 300 și ceva de mii, 330.000 de persoane. Pentru aceasta ar fi necesare 100 de echipe de vaccinare.”

DSP Iași a deschis un site propriu, în care voluntarii care au pregătire medicală se pot înscrie de pe acum, pentru a ajuta la administrarea vaccinurilor din februarie încolo.

Mihail Samson, voluntar înscris: „Fiind student la Medicină, înțeleg ce înseamnă un vaccin. Știu să administrez vaccinul, pot să fac și consulturi, bineînțeles, sub îndrumarea medicilor. Dacă aș putea ajuta, cu mare drag, pot oricând să ajut.”

Andrei Baciu, reprezentant Ministerul Sănătății: „Actul în sine va fi făcut de un medic cu aviz de liberă practică, dar ceilalți vor ajuta la activități conexe.”

A doua etapă de vaccinare Covid ar putea începe în luna februarie.


VIDEO PROTVPLUS.RO