Campurile de grau din Mures au fost "invadate" de caprioare. Explicatiile specialistilor si ale localnicilor

Ultima actualizare: 07-03-2015 06:54

Imagini spectaculoase, la sfarsit de iarna, in judetul Mures. In cautare de hrana, tot mai multe turme de caprioare se apropie de zonele locuite, pe ogoarele unde graul este incoltit.

Netematoare, caprioarele pasc linistite, apoi isi fac siesta in mijlocul campului.

Caprioarele, spun localnicii, au aparut odata cu topirea zapezii, in cautare de hrana. Cei care vin dinspre Brasov spre Targu Mures, pe soseaua E60, pot vedea, la cinci kilometri de oras, turme intregi care pasc in voie graul abia incoltit.

"Ies la soare, la mancare, le place mancarea proaspata. Cand apare coltul ierbii normal ca sunt in cautare de trufandale", a spus Emil Pompei Muica, AJVPS Mures.

Administratorii padurilor din zona stiu ca, desi animalele au hrana suficienta, ele ies din padure dupa iarba proaspata.

"Semanaturile de toamna le asigura o hrana verde absolut necesara, in lipsa mugurilor si frunzelor pe care le consuma pe perioada de vara. In conditiile in care le e asigurata linistea si hrana, putem sa le vedem pe marginea drumului si oriunde in camp, pentru ca ele se simt in siguranta", a spus Calin Puchianu, Directia Silvica Mures.

Specialistii apreciaza ca numarul de caprioare a crescut, in tot judetul, fata de anii trecuti. Unul din motive ar fi si scaderea numarului de braconieri dupa ce politistii au deschis zeci de dosare penale. Daca trecatorii se bucura de priveliste, proprietarii terenurilor agricole nu impart acelasi sentimente. Oamenii spun ca anul trecut caprioarele au distrus 30 la suta din productie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO