Campionatul Mondial de Panettone din Italia reunește artiștii patiseri. Rețetele inedite prezentate
La Campionatul Mondial de Panettone, organizat anul acesta în Velletri, lângă Roma, 80% dintre cei 300 de concurenți sunt, bineînțeles, italieni.
În spatele ușilor închise, juriul are o misiune nu tocmai ușoară: trebuie să guste din fiecare cozonac intrat în concurs.
Roberto Lestani, Președintele Federației Internaționale a patiserilor : „Elementele pe care le căutăm la un panettone clasic se bazează pe mai multe criterii, de la culoare, la formă, și până la copt și aromă, acolo unde se simt cel mai bine ingredientele folosite de patiser.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe lângă ingrediente de calitate, rețeta perfectă de panettone cere și multă experiență. Amedeo Donatone, un patiser de lângă Roma, spune că în fiecare an coace peste 1.200 de cozonaci italienești pentru Crăciun.
Amedeo Donatone: „Cea mai dificilă parte e să știi cum să adaugi ingredientele pas cu pas. Dacă faci o greșeală - cum ar fi să pui prea multe ouă sau prea mult unt, coca se taie și nu mai poate fi reparată.”
Rețeta clasică de panettone are puține ingrediente, printre care migdale, stafide și lămâie confiată. Dar au fost acceptaţi şi patiseri cu rețete... inedite.
Roberto Lestani: „Poți da peste un concurent cu o idee genială care adaugă valoare unui produs artizanal, pentru că frumusețea lucrurilor e să ai inspirație artistică și să creezi ceva special, care nu se mai regăsește pe piață.”
Bunătățile au fost evaluate de câțiva patiseri de talie internațională, la rândul lor victorioși în competiții mondiale. Nu s-au grăbit: au petrecut trei zile degustând creațiile intrate în concurs.
Francesco Luni: „Dedic acest trofeu tatălui meu, care a murit anul trecut. A fost învățătorul meu, am lucrat mereu alături de el și-l port cu mine în inimă. Mulțumesc, tată.”
Ruggiero Carli: „Este un panettone clasic, artizanal, hand-made, creat cu dragoste de mine și de colegii mei patiseri.”
Pentru cei mai mulți dintre concurenți, abia acum începe greul: în săptămânile următoare trebuie să pregătească mii de cozonaci italienești, pentru sărbătoarea de Crăciun.