Parlamentarii si-au salvat inca un coleg de arest. Cristian Rizea si-a implicat fiul pentru a-i impresiona pe deputati
Plenul Camerei Deputatilor a respins miercuri cererea DNA privind incuviintarea arestarii preventive a social-democratului Cristian Rizea.
S-au inregistrat 120 de voturi 'pentru' si 105 'impotriva'. In sala au fost prezenti 243 de deputati, iar votul a fost secret cu bile.
Insa deputatii au aprobat cererea DNA pentru incuviintarea retinerii acestuia, cu 141 de voturi pentru si 114 impotriva. In sala au fost prezenti 272 de deputati, iar votul a fost secret cu bile.
Cristian Rizea: "Vreau sa multumesc colegilor mei deputati ca au inteles ca justitia nu se face cu catuse la maini. Niciodata nu voi impiedica actul de justitie. Ma voi prezenta ori de cate ori voi fi convocat de catre procurorii DNA si imi voi dovedi nevinovatia."
Ludovic Orban, prim-vicepresedinte PNL: "PSD face acelasi lucru: zid in jurul coruptilor din partid."
Rizea este acuzat de trafic de influenta, spalare de bani in forma continuata si influentarea declaratiilor.
Deputatul PSD Cristian Rizea i-a cerut presedintelui Camerei Deputatilor sa ii permita sa isi sustina discursul in fata colegilor inainte de votul cu bile pe cererea DNA privind retinerea si arestarea sa preventiva, insa Valeriu Zgonea i-a explicat ca acest lucru nu este regulamentar.
"Tinand cont de Regulamentul Camerei Deputatilor, as vrea sa-mi permiteti sa-mi sustin discursul in fata colegilor mei deputati inainte de votul cu bile, adica dupa sesiunea de vot final privind proiectele de lege de pe ordinea de zi. E vorba de o problema personala si este vorba de acea stipulare din Regulament care spune ca orice deputat care are o problema personala poate interveni in orice moment", a afirmat Rizea inainte de inceperea dezbaterilor pe cererea DNA in plenul Camerei Deputatilor.
Presedintele Camerei i-a explicat lui Rizea ca, din punctul sau de vedere, i-ar da cuvantul, "dar ar crea un precedent" si nu poate sa faca acest lucru. "Regulamentul nu spune acest lucru. Regulamentul spune ca deputatul care are o problema personala cere la inceputul sedintei si la finalul sedintei i se poate da cuvantul, fie la inceput, fie la sfarsitul sedintei. Scrie foarte clar in Regulament", a explicat Zgonea.
Rizea catre deputati: Va las sa decideti daca fiul meu va avea o familie
Deputatul PSD Cristian Rizea a declarat miercuri, in plenul Camerei, ca este in plin proces de adoptie a unui copil, care se va finaliza in noiembrie, si le-a spus colegilor sai ca ii lasa pe ei sa decida daca fiul sau "va avea o familie".
"Inteleg caracterul delicat al situatiei juridice in care ma aflu. Pe de alta parte insa, mai stiu ca legea cere analizarea si unor elemente tinand de varsta, pregatire profesionala, situatie familiala, legatura cu societatea. Cu totii stiti ca am o familie, cu totii stiti ca am un copil pe care il iubesc ca pe ochii din cap. Nu voi invoca situatia fiului meu pentru a va impresiona, dar va pot spune ca daca este ceva care ma face sa vreau sa trec peste aceasta perioada dificila este faptul ca am acest copil in varsta de 2 ani si jumatate, pentru care vreau sa ma lupt si sa-mi demonstrez nevinovatia. Ceea ce nu stiti este ca, acum 2 ani si jumatate, la doua ore dupa ce acest copil s-a nascut, el a fost adoptat de catre mine si sotia mea. Acest demers, conform legilor din Romania, se incheie in luna noiembrie a acestui an. Va las pe dvs sa decideti daca incepand de maine voi putea sau nu sa continui aceasta procedura de adoptie alaturi de sotia mea si daca fiul meu va avea o familie", a afirmat Rizea in plenul Camerei Deputatilor.
El s-a declarat "mahnit" ca, dupa 16 ani de politica, este confruntat cu o astfel de situatie.
"In mod normal, v-as fi cerut sa nu votati impotriva intereselor justitiei si astazi va cer sa nu votati impotriva intereselor justitiei, dar va spun de la inceput ca justitia nu inseamna arestari preventive. Justitia nu inseamna nesocotirea procedurilor, justitia nu inseamna nerespectarea dreptului la aparare, justitia, in schimb, inseamna analizarea unor fapte de catre un judecator, iar acest lucru se poate face si fara arestarea mea preventiva", a precizat deputatul PSD.
Rizea a mai sustinut ca "este inacceptabil" ca, in conditiile in care nu exista niciun fel de probe ca ar incerca sa se sustraga de la urmarirea penala sau sa afecteze buna desfasurare a procesului penal, sa se ceara arestarea sa.
"Ceea ce este frapant este ca in referatul procurorilor sunt considerat pericol pentru ordinea publica. Acest lucru il apreciez ca fiind inacceptabil, asa cum apreciez inacceptabil a se crede ca vreunul dintre noi, parlamentari ai acestei tari, am putea fi considerati pericol pentru ordinea publica. Se stie ca anumite fapte pot crea in randul opiniei publice sentimente de revolta. Se stie ca ordinea publica este amenintata atunci cand se nasc perturbari la nivelul disciplinei publice si la nivelul ordinii de drept constitutional. Cum poate sa afirme cineva ca eu, Cristian Rizea, as fi pericol pentru ordinea publica?", a mai spus deputatul in fata colegilor sai.