CAMERA ASCUNSA. Cimitirele private, razboi cu Biserica.De ce refuza preotii inmormantarile la privat

Ultima actualizare: 05-04-2013 06:50

S-a pornit razboiul intre proprietarii de cimitire private si Biserica. Oamenii spun ca pierd o multime de bani, pentru ca nimeni nu mai vrea sa apeleze la serviciile lor, de cand preotii refuza sa tina slujbele de inmormantare.

In aceste conditii, proprietarii de cimitire private s-au adunat intr-o asociatie si vor sa isi caute dreptatea in justitie. Pe de alta parte, sunt orase unde nu mai sunt locuri de veci, in cimitirele bisericii.

In urma cu o saptamina, proprietarul unui cimitir privat din Botosani nu a putut sa isi inmormanteze mama, in cimitirul lui, decat cu ajutorul unui preot de rit vechi.

Proprietarul, care a investit in afacere un milion de euro, spune ca pana acum a pierdut cel putin 15 clienti. Oamenii erau gata sa plateasca 600 de lei pentru un loc in cimitirul privat, dar au renuntat cand au aflat de opozitia preotilor.

"Am sa ii dau in judecata si am sa cer daune asa cum o sa considere instanta ca trebuie sa imi dea. Pierderile pe care le am", spune Bebi Anghelache, administrator cimitir privat.

Si nu este singurul in aceasta situatie. Peste o suta de colegi, de la Timisoara si Cluj pana la Buzau si Hunedoara, i se vor alatura.

Mitropolia Moldovei si Bucovinei le-a interzis preotilor sa-i duca pe ultimul drum pe raposatii care sunt inmormantati in cimitire particulare. Totul pleaca de la o hotarare a Patriarhiei Romane, care refuza sa accepte concurenta. In acelasi timp, cimitirele bisericii sunt pline si cu greu se mai gaseste un loc de veci.

Reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei sustin ca, in momentul in care institutia va fi chemata in judecata, vor decide pozitia pe care o vor adopta in acest caz.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO