CAMERA ASCUNSA. Afacerea ilegala a mamelor surogat. Cu cat isi inchiriaza uterul
In lipsa unei legislatii clare, dar mai ales din disperarea cuplurilor care nu pot avea copii, in Romania se dezvolta o afacere putin spus la limita moralitatii. Cea a mamelor surogat.
Pentru sume care pot ajunge si la 30.000 de euro se gasesc femei dispuse sa poarte in pantece bebelusul unui necunoscut.
Toti cei implicati in astfel de tranzactii isi risca libertatea pentru foarte multi ani.
Desi sunt denumite mame surogat, oficial, legea nu le asigura niciun statut. Si totusi aceste femei sunt gata sa isi inchirieze uterul daca doi soti care nu au copii sunt dispusi sa o plateasca.
Insuficienta ovariana poate cauza infertilitate! Afla ce recomanda specialistii
Si se pare ca sunt destui atata vreme cat pe internet gasesti zeci de anunturi.
Elena, de exemplu, este mama a trei copii, dar ar fi dispusa sa mai nasca unul pentru suma corecta, 25.000 de euro, in cazul ei. Fara sa mai punem insa, la socoteala si celelalte cheltuieli.
Elena a fost filmata cu o camera ascunsa. Ea a spus ca vrea jumatate din suma cand se incheie intelegerea si cealalta jumatate dupa nastere, plus cate 500 de euro luna pentru cheltuieli.
Tot pentru vreo 20.000 de euro este de acord sa se sacrifice si o tanara de 24 de ani din Olt. Are doi prunci, insa marturiseste ca e in bransa de mult: "Am facut chestia asta pentru niste persoane din Bucuresti, dar am fost ca mama purtatoare acolo. Imi dati 1.000 de euro cand plecam spre analize. Cand aflati ca sunt insarcinata imi mai dati 9.000 de euro. Si 10.000 la sfarsit. Facem un act notarial, cum ca eu o sa renunt dupa nastere la copil, in favoarea sotului dumneavoastra".
Dupa cele 9 luni trecute de la inseminarea artificiala prin care a trecut mama surogat, barbatul cuplului infertil recunoaste pruncul la nastere invocand o relatie extra-conjugala.
Apoi incepe un proces de incredintare a copilului. Mama surogat renunta la bebelus, iar cealalta femeie il adopta. Din punct de vedere legal, copilul este al celei care il naste, asa ca nu garanteaza nimeni ca mama purtatoare nu se ataseaza de el in perioada sarcinii si nu se razgandeste in final.
Abuzuri pot face, insa, ambele parti, pe fondul unui vid legislativ.
Te bazezi pe fertilizarea in vitro? Afla pana la ce varsta poti amana momentul maternitatii
Ana Maita, Asociatia "Mame pentru mame": "Abuzuri pot veni din partea mamei care poate ridica miza in timp ce este insarcinata, sub amenintarea ca nu va mai da copilul spre adoptie, dar si din partea parintilor, care pot refuza sa mai dea banii".
Mihaela Olaru, avocat: "Nu exista un suport legal care sa protejeze pe cei care sa aiba un copil prin aceasta procedura. Pot sa mearga si sa suporte consecintele pe linie penala pentru ca nu poti sa faci afaceri ilegale. Un copil poate fi tranzactionat?".
Evident ca NU!
Adoptia contracost se pedepseste, conform legii, cu inchisoare de la 2 la 7 ani si cu interzicerea unor drepturi.
Ca sa indreptam lucrurile nu trebuie sa reinventam roata, ci doar sa ne inspiram din legislatia tarilor in care totul se desfasoara legal, cum ar fi de exemplu Statele Unite sau Marea Britanie.
In America, de pilda, o femeie care accepta sa poarte copilul unei alte femei primeste prin contract pana la 20.000 de dolari.
In prezent, din sase cupluri, unul se confrunta cu probleme de infertilitate.