Tariceanu va fi judecat pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului. Ce pedepse risca

×
Codul embed a fost copiat

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au respins, vineri, contestatia depusa de Calin Popescu-Tariceanu si au dispus inceperea judecarii pe fond in dosarul sau.

Presedintele Senatului este acuzat de savarsirea infractiunilor de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

Judecatorii au mentinut o decizie a unui alt complet, care a respins, in noiembrie 2016, toate cererile si exceptiile formulate de Calin Popescu-Tariceanu, fiind constatata legalitatea rechizitoriului intocmit de DNA.

Urmeaza ca ICCJ sa fixeze un termen pentru inceperea judecarii pe fond a dosarului.

Daca va fi gasit vinovat, al doilea om in stat poate primi intre 6 luni si trei ani de inchisoare pentru prima acuzatie si pana la 5 ani pentru a doua suspiciune.

Citește și
Traian Basescu
"Cascadorii rasului" in Parlament, cu trioul Basescu-Dragnea-Tariceanu. Schimb de replici haioase, la motiunea de cenzura
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Calin Popescu-Tariceanu a fost trimis in judecata de DNA pe 7 iulie 2016 pentru savarsirea infractiunilor de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

In acelasi dosar, Dorin Marian, fost consilier prezidential in timpul mandatului lui Emil Constantinescu si fost sef al Cancelariei premierului Tariceanu, este acuzat de marturie mincinoasa.

Conform DNA, in cadrul actelor de cercetare in dosarul privind retrocedarea nelegala a unei suprafete din Padurea Snagov si a Fermei Baneasa, Tariceanu a facut, sub juramant, la data de 15 aprilie 2016, declaratii necorespunzatoare adevarului cu privire la aspecte esentiale ale cauzei asupra carora a fost intrebat si nu a spus tot ce stie in legatura cu imprejurari esentiale, urmarind prin aceasta impiedicarea/ ingreunarea tragerii la raspundere penala a inculpatilor cercetati in dosarul trimis in judecata.

Astfel, Tariceanu a sustinut in mod nereal ca nu a avut cunostinta despre retrocedarea catre Paul Philippe Al Romaniei a unor suprafete de teren in Baneasa (fosta ferma regala) si Snagov (trunchiul de padure Fundul Sacului), despre implicarea inculpatilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi si a altor persoane in procedurile de retrocedare si nici despre actele de vanzare-cumparare vizand aceste bunuri.

Calin Popescu-Tariceanu este acuzat ca a mai facut declaratii necorespunzatoare adevarului si nu a spus tot ce stie in legatura cu relatia avuta cu inculpatii Tal Silberstein, Dan Catalin Andronic si Remus Truica, cu intalnirile si discutiile purtate cu acesta din urma referitor la taxele notariale privind tranzactionarea imobilelor mentionate si modalitatea de dobandire si valorificare a bunurilor revendicate.

"In acelasi context, inculpatul a mai precizat ca nu a avut o relatie apropiata cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzand totodata ca are cunostinta de relatia acestuia din urma cu inculpatul Tal Silberstein. Totodata, inculpatul Popescu Tariceanu Calin Constantin Anton a afirmat in mod nereal ca nu l-a prezentat/ introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din Romania", spun procurorii.

Dorin Marian este acuzat ca, in contextul instrumentarii aceleiasi cauze, a facut, la data de 28 aprilie 2016, declaratii necorespunzatoare adevarului si nu a spus tot ce stie in legatura cu angajarea lui Marius Andrei Marcovici, in calitate de consilier personal la Cancelaria prim-ministrului Calin Popescu-Tariceanu, urmare a intelegerii acestuia din urma cu Tal Silberstein. Dorin Marian a afirmat in mod nereal, spun procurorii, ca nu cunostea activitatea si atributiile de serviciu ale lui Marcovici, in conditiile in care acesta din urma era cunoscut in cercurile politice drept "omul lui Tal".

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Tariceanu sesizeaza CCR privind un conflict juridic intre Guvern si DNA care ancheteaza adoptarea OUG 13
Tariceanu sesizeaza CCR privind un conflict juridic intre Guvern si DNA care ancheteaza adoptarea OUG 13

Calin Popescu Tariceanu anunta ca a decis sesizarea Curtii Constitutionale in vederea constatarii existentei unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Ministerul Public prin DNA.

"Cascadorii rasului" in Parlament, cu trioul Basescu-Dragnea-Tariceanu. Schimb de replici haioase, la motiunea de cenzura

VIDEO. Dezbaterea motiunii de cenzura depusa de PNL si USR impotriva Guvernului Grindeanu a avut mai multe minute de haz si voie buna, datorita replicilor care au fost schimbate intre Traian Basescu, Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea.

Tariceanu a negat orice relatie cu cei anchetati in dosarul in care este acuzat de favorizarea faptuitorului
Tariceanu a negat orice relatie cu cei anchetati in dosarul in care este acuzat de favorizarea faptuitorului

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a scapat de emotia motiunii de cenzura, insa atentia lui se indreapta de-acum spre Instanta Suprema.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.