CAB dispune redeschiderea anchetei în dosarul '10 august', la cererea unui protestatar

10 august
Pro TV

Curtea de Apel Bucureşti a dispus vineri redeschiderea anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul "10 august", după ce a fost admisă o plângere a unui protestatar, transmite Agerpres.

Este vorba despre Ioan Crăciuneanu, care a fost gazat şi ameninţat de jandarmi la mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august 2018, iar o grenadă a căzut lângă el şi l-a rănit la picior.

Curtea de Apel i-a admis plângerea împotriva ordonanţei DIICOT prin care dosarul a fost clasat pe 26 iunie 2020.

Potrivit deciziei instanţei, în baza art. 341 alin. 6 lit. b Cod procedură penală admite plângerea formulată de petentul Crăciuneanu Ioan împotriva ordonanţei nr. 2122/D/P/2019 din data de 26.06.2020 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi, în consecinţă: Desfiinţează ordonanţa nr. 2122/D/P/2019 din data de 26.06.2020 a PÎCCJ - DIICOT în privinţa soluţiilor de:

Citește și
Iohannis
Iohannis intervine în dosarul ”10 august”: ”Solicit ministrului Justiției să explice public”
Prima reacție de la Moscova, după ce Joe Biden le-a dat voie ucrainenilor să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune

* clasare a cauzei sub aspectul săvârşirii de către suspecţii Cazan Laurenţiu Valentin, Chirică Mihai Dan, Cucoş Gheorghe Sebastian şi Sindile Ionuţ-Cătălin a infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă;

* clasare a cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals;

* clasare a cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, respectiv complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă;

* clasare a cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual.

În urma acestei decizii, care este definitivă, procurorii vor redeschide urmărirea penală împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române.

De asemenea, va fi redeschisă urmărirea penală şi în cazul comisarului-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

"Trimite cauza la procuror în vederea: completării urmăririi penale faţă de suspecţii Cazan Laurenţiu Valentin, Chirică Mihai Dan, Cucoş Gheorghe Sebastian şi Sindile Ionuţ-Cătălin sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă; completării urmăririi penale cu privire la infracţiunile de participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals; completării urmăririi penale cu privire la infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu, respectiv complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă; completării urmăririi penale cu privire la infracţiunile de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu azi, 16.04.2021. Judecător Ghiţă Ciprian Alexandru", se mai arată în hotărârea instanţei.

Ioan Crăciuneanu este unul dintre protestatarii care au avut de suferit în urma intervenţiei în forţă a jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei.

"Mi-a explodat o grenadă foarte aproape de picior. Mi-au intrat ceva chimicale în partea de jos a piciorului, care este uşor infectată şi schijele celelalte au tăiat pur şi simplu carnea", declara Ioan Crăciuneanu, la o săptămână de la incident.

În plângerea depusă în instanţă, el solicita redeschiderea anchetei faţă de foştii şefi ai Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, Cătălin Sindile şi Laurenţiu Cazan, dar şi faţă de colonelul Cătălin Paraschiv, poreclit în presă "Fantoma în alb".

De asemenea, Crăciuneanu solicita deschiderea anchetei şi împotriva unor decidenţi politici, precum Speranţa Cliseru, fost prefect al Capitalei; Carmen Dan, fost ministru de Interne, şi Liviu Dragnea, fost preşedinte al PSD, care ar fi "dispus şi coordonat, direct sau indirect, din punct de vedere operativ, intervenţia forţelor de ordine împotriva participanţilor la protestul din data de 10.08.2018 desfăşurat în Piaţa Victoriei, Bucureşti, precum şi faţă de celelalte persoane care i-au ajutat să săvârşească astfel de fapte".

"Înţeleg a contesta în mod vehement omisiunea de a ancheta decidenţi politici şi funcţionari publici aflaţi la conducerea statului la acea dată, vizaţi în plângerea formulată de subsemnatul, a căror implicare a fost vizibilă, respectiv: întreaga conducere a Jandarmeriei Române implicate în acţiunile operative, care-l include şi pe col. Paraschiv Cătălin Răzvan Dumitru, fostul ministru al Afacerilor Interne, Carmen Dan, fostul prefect al Bucureştiului, Speranţa Cliseru, numitul Liviu Dragnea, precum şi alţi reprezentaţi ai coaliţiei PSD-ALDE, membrii Comisiei de Apărare din cadrul Parlamentului, pentru săvârşirea infracţiunilor ce au avut loc împotriva protestatarilor participanţi la protestul din 10 august 2018, prin acţiunile disproporţionate, soldate, în ceea ce mă priveşte, cu încălcarea drepturilor şi libertăţilor mele legitime, dar şi cu răni fizice ce au necesitat îngrijiri medicale", mai spunea Ioan Crăciuneanu în acţiunea depusă în instanţă.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti vine după ce o altă instanţă, Tribunalul Bucureşti, a respins pe 2 martie 2021, o solicitare de redeschidere a anchetei făcută de fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Cererea FRF a fost respinsă de UEFA! "Am primit precizarea că nu"
NEWS ALERT Cererea FRF a fost respinsă de UEFA! "Am primit precizarea că nu"
Citește și...
Tribunalul București a explicat de ce a fost clasat dosarul
Tribunalul București a explicat de ce a fost clasat dosarul "10 august"

Motivele invocate de Giorgiana Hosu în ordonanţa de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei "nu îşi găsesc suportul", iar argumentele celor vătămați nu pot fi analizate în acest cadru procesual, susține Tribunul București.

Iohannis intervine în dosarul ”10 august”: ”Solicit ministrului Justiției să explice public”
Iohannis intervine în dosarul ”10 august”: ”Solicit ministrului Justiției să explice public”

Președintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj pe Facebook în care îi cere ministrului Justiției să explice ”cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat”.

Recomandări
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri

Proprietăţi în ţară şi străinătate, pensii şi salarii consistente, bijuterii, tablouri, lingouri de aur, conturi la bănci din România sau din afară se regăsesc în declaraţiile de avere depuse de candidaţii la alegerile prezidenţiale.

România se pregătește să intre pe piața microcipurilor, dominată de Asia. Cine le va produce în țară
România se pregătește să intre pe piața microcipurilor, dominată de Asia. Cine le va produce în țară

Într-o criză continuă de semiconductori, mai multe universități și companii din România vor să se afirme pe această piață dominată de Asia.

„20 de zile în Mariupol”, o cronică de război neficționalizată premiată cu Oscar, marți la PRO TV
„20 de zile în Mariupol”, o cronică de război neficționalizată premiată cu Oscar, marți la PRO TV

Filmul ucrainean 20 Days in Mariupol, care a fost filmat în interiorul orașului asediat în timpul asaltului forțelor ruse, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun documentar la ceremonia decernării premiilor Academiei americane de film de anul acesta.