Buteliile de oxigen se vând la prețuri fabuloase în India. Cât au ajuns să coste la negru
Din cauza pandemiei, disperarea a atins cote alarmante în India. Acolo, victimele decedate sunt, conform tradiţiei, incinerate fără pauză.
Spitalele nu mai au paturi libere şi nici oxigen pentru bolnavii în stare critică.
Astfel, bolnavii de Covid-19 sunt conectați la tuburile de oxigen direct în stradă, întinși pe jos, sau din mașină, întinși pe banchete.
Numai în ultimele 24 de ore, la New Delhi au murit aproape 400 de oameni răpuşi de Covid. În întreaga ţară situaţia rămâne dramatică. În câteva zile s-au înregistrat peste un milion de noi cazuri de infectare.
Primele ajutoare din străinătate, medicamente şi echipamente de oxigen, au ajuns, însă sunt că o picătură într-un ocean, pentru o națiune cu 1,3 miliarde de locuitori.
Alex Crowford, Sky News: „Vreau să vă arăt ce este aici, pentru că este greu de ilustrat dimensiunea crizei într-o ţară de mărimea Indiei, cu populaţia Indiei. Uitaţi-vă câţi sunt doar în acest spital. Au fost nevoiţi să instaleze corturi într-o mare parcare, pentru că numărul de bolnavi este imens. Toţi aceşti oameni suferă de Covid, toţi au nevoie de oxigen. "
Corespondent CNN: „Sunt în faţa secţiei de Terapie Intensivă a unui spital COVID din New Delhi. Aici vin foarte mulţi oameni care aproape că cerşesc paturi şi oxigen pentru cei dragi."
Ajutoarele internaționale, ventilatoare și echipamente pentru oxigen, promise de mai multe țări, încep să sosească... Dar nu suficient de repede şi, probabil, nu de ajuns pentru atât de mulţi bolnavi care se luptă să respire şi se tem că îşi vor da ultima suflare.
”Nu mai am nici măcar un loc pentru situații de urgență, pentru oxigen. Pacienții pur și simplu mor în fața ochilor mei. Mă simt atât de stresat, frustrat și neajutorat. Este oribil, iar dezastrul este dincolo de imaginație. Vă rugăm, să ne rugăm lui Dumnezeu să ne dea putere, pentru a salva niște vieți”. - a declarat părintele P.A. George, director al spitalului Holy Family din New Delhi pentru International Business Times.
În aceste condiții, oxigenul se vinde pe piața neagră cu prețuri exorbitante. Europa şi Statele Unite au promis ajutoare, însă vă mai dura până când acestea vor ajunge în India.
Vedika Sud, corespondent CNN, New Delhi: „Aceste ruguri vor arde toată ziua şi în cursul serii. Numărul de cazuri noi e atât de mare, încât e o listă de aşteptare pentru aceste trupuri ca să fie incinerate de rudele lor. La intrare e coadă, oameni aşteptând ultima ceremonie pentru rudele care au murit de COVID.”
În timp ce India se scufundă sub un val de neînchipuit al pandemiei, continuă goana disperată după oxigen. Oamenii imploră şi plâng.
Vedika Sud, corespondent CNN, New Delhi: „Sunt în faţa secţiei de Terapie Intensivă a unui spital COVID din New Delhi. Aici vin foarte mulţi oameni care aproape că cerşesc paturi şi oxigen pentru cei dragi.”
Sonika Babbar, fiica unui pacient COVID: „L-am adus pe tatăl meu aici. Nu sunt paturi. Sunt oameni pe coridoare, întinşi pe jos. Şi primele întrebări sunt să arăt testul PCR, care e rata de infectare, dacă am tub de oxigen. Nu mă aşteptam la asta, credeam că spitalul o să aibă aşa ceva.”
Unii bolnavi respiră gazul vital din butelii pe care le distribuie gratuit o organizaţie religioasă caritabilă.
„Am auzit că, până la urmă, guvernul va aduce ceva rezerve de oxigen de urgenţă. Deocamdată, doar de aici găsim oxigen" spune un pacient
Mulţi dintre ei au fost refuzaţi de mai multe spitale înainte să caute salvarea la templu.
„Nu ştiu ce face guvernul. Dacă noi putem să distribuim oxigen, guvernul de ce nu poate?" spune altcineva.
Tatăl unui bărbat tânăr imploră după ajutor. Fiul lui zace nemişcat într-un Tuk Tuk, un triciclu motorizat care este cel mai popular mijloc de transport în marile oraşe indiene. De 8 zile, a încercat în zadar să-l interneze într-un spital. Acum nişte oameni săritori i-au făcut rost de o butelie de oxigen.
„Nu l-au primit la niciun spital. Nimeni nu l-a ajutat” spune el.
A sosit primul transport cu ajutoare
Drama acestor oameni este multiplicată de sute de mii de ori în toată India. În contrast, evident, cu mesajul Guvernului din week-end, care pretindea că nimeni nu va fi lăsat fără oxigen.
O butelie de oxigen de 50 de litri, care, în mod obişnuit, costa 80 de dolari, ajunge să se vândă pe piaţa neagră şi cu 6-700 de dolari. Uneori peste 1.000.
Uniunea Europeană şi America au anunţat că sunt gata să ajute, inclusiv cu medicamente, ventilatoare, şi alte echipamente pentru terapia cu oxigen.
Un prim transport aerian cu ajutoare medicale din Marea Britanie a sosit marți dimineaţă în India.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Lucrăm la viteză maximă să vedem în ce măsură putem duce fabrici de producţie a oxigenului acolo. Întreaga Europă face asta”.
Ministrul Sănătăţii din Statelor Unite e printre cei care şi-au pierdut rudele în tragedia din India.