Bucureștenii se plâng de căldura din autobuze. Șoferi STB: ”Unele aparate au luat foc”

23-05-2019 19:54

În Bucureşti sunt deja temperaturi de vară, însă mijloacele de transport în comun nu sunt pregătite pentru căldură. Mai puţin de jumătate dintre autobuze au aer condiţionat, iar cele mai multe tramvaie sunt vechi şi nici nu au avut vreodată aşa ceva.

Primăria Capitalei a semnat joi contracte pentru 100 de tramvaie şi 100 de autobuze electrice noi, dar va mai dura până când bucureştenii vor putea circula în condiţii civilizate.

Bucureştenii care circulă cu mijloacele de transport în comun se plâng de condiţii în zilele cu temperaturi ridicate.

Se circulă bine doar în cele 400 de autobuze noi care au ajuns recent în Capitală. Societatea de Transport Bucureşti nu a răspuns solicitării Ştirilor Pro TV cu privire la situaţia celor vechi. Însă, potrivit sindicatului angajaţilor, din cele aproximativ 800 de autobuze vechi care circulă în Bucureşti, mai puţin de o treime au aer condiţionat şi unele doar în cabina şoferilor.

Valer Ciobănescu, preşedintele Sindicatului Şoferilor din STB: ”Anul trecut au promis că vor face aerul condiţionat funcţional la toate, chiar şi la cele care sunt prevăzute şi ne regăsim în aceeaşi situaţie: nu sunt funcţionale. Le repară şi funcţionează cel mult 30, apoi intră iar în reparaţii. Avem probleme reale. Unele au luat chiar şi foc.”

Dacă vorbim de tramvaie, situaţia este şi mai gravă. Cele mai multe sunt vechi de peste 30 de ani. Şi din aproximativ 200, care circulă în total, mai puţin de 10% au aer condiţionat.

Ca să facă faţă căldurii, vatmanii obişnuiesc să circule cu uşa deschisă.

”E neplăcut. Ar fi trebuit casate. Nu mai sunt conforme cu realitatea, cu vremurile. Dar aşteptam să se investească şi la noi aşa cum în alte oraşe s-a putut: Cluj, Oradea, Arad”, spun vatmanii.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, spune că vor fi cumpărate 100 de tramvaie noi. Împreună cu ministrul Dezvoltării, a semnat contracte de finanţare din fonduri europene şi pentru 100 de autobuze electrice.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: ”Suntem în procedura de lichidare pentru alte mijloace de transport în comun: 130 de autobuze hidrid şi 100 de troleibuze. Ce ne dorim cu aceste achiziţii? Ca bucureştenii, precum şi turiştii, să abandoneze, dacă nu permananet, măcar câteva zile pe săptămână autoturismul.”

Până atunci însă va mai curge multă apă pe Dâmboviţa. Doar licitaţia pentru cele 400 de autobuze noi a durat mai bine de doi ani.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO