Plăcinte pregătite în cuptoare vechi de peste 100 de ani, vedetele unui eveniment din Capitală

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 01 Septembrie 2018 19:21
Categorie: Actualitate

Cu brânză dulce sau sărată, cu carne de vită sau de porc, cu dulceaţă sau varză, din Dobrogea sau Maramureş, plăcintele au fost vedetele unui eveniment din Parcul Naţional Bucureşti.

50 de gospodine din toate colţurile ţării au gătit o impresionantă varietate, în cuptoare vechi de peste 100 de ani.

''Festivalul Plăcintelor'' are ca scop promovarea reţetelor tradiţionale. Iar cea mai savurată a fost o plăcintă de 100 de metri lungime!

Două gospodine au venit cu reţeta de varzaruri, adică plăcinte cu lobodă, cartofi şi varză, chiar din judeţul Alba - comuna Almaşu Mare.

Oriunde ţi-ai întoarce privirea, mirosul te îmbie să guşti din fiecare! O plăcintă din brânză şi praz se face după o reţetă veche la țest şi e specifică Olteniei.

George Dumitru: ''Este sub formă de pălărie, de clopot. E din argIlă roşie şi balegă de cal. e o reţetă păstrată de pe vremea dacilor de mai bine de 2000 de ani. Țesturile dau un gust şi un miros deosebit, o aromă puternică".

Cum nu există masă de moldovean fără poale în brâu, ne-am oprit la doamna Gabriela, care a învăţat reţetă de la mama ei, iar mama de la străbunica.

Gabriela Mateiuc: ''Aluatul e pufos, plin de umplutură, brânză dulce şi stafidE, avem şi cu varză, mere cu dovleac pentru că e toamnă și s-au copt merele dovleacul şi facem cum făceau bunicii noştri în casă".

Vedeta festivalului plăcintelor din Parcul Naţional a fost tot din Moldova.

Aici avem 100 de metri de plăcintă, adică 1100 de poale în brâu, un şir de plăcinte din brânză sărată şi mărar sau brânză dulce şi stafide. Pentru această capodoperă s-au folosit 100 de kg de făină, 100 de kg de brânză, 50 de zahăr, 100 de ouă şi s-a copt încontinuu timp de 8 ore.

Mirosul ne atrage spre Maramureş, unde găsim vestitele plăcinte cu brânză, mărar, cartofi şi şuncă - învelite într-un aluat consistent.

Coada s-a făcut însă la acest langoş pentru ardeleni sau scovergi pentru munteni.

Reporter: ''Dar reţeta e una singură, nu?"

Cârstea Adriana: "Da, una singură tradiţională simplă niciun aditiv: apa sare drogdie şi atât.''

Secretul langoșului perfect este temperatura uleiului. Trebuie să fie la peste 90 de grade, altfel uleiul rămâne în interiorul plăcintei, iar aluatul nu are voie să stea la prăjit mai mult de un minut şi jumătate.

Şi lichiurile din Mediaş cu mere, vişine sau ciuperci, coapte în cocă şi nu în aluat fraged s-au vândut ca pâine caldă.

Timp de doar câteva ore această gospodină din Constantă a frământat aluat pentru 300 de suberekuri, plăcinte specifice dobrogei.

Festivalul Plăcintelor aflat la a 6a ediţie va aduna şi mâine pofiticiosi în parcul naţional.

Festivalul de Film de la Veneția. Pelicula care va deschide prestigiosul eveniment
Festivalul de Film de la Veneția. Pelicula care va deschide prestigiosul eveniment
VIDEO PROTVPLUS.RO
VORBESTE LUMEA
Daniela Gyorfi își caută o casă nouă

13:14
VORBESTE LUMEA
Kira, fiica lui Gică Hagi, o artistă talentată

10:42
VORBESTE LUMEA
Marisa Paloma, un dressing impresionant
Marisa Paloma: "Prefer hainele sport, dar port și ținute atipice"

07:09
VORBESTE LUMEA
Lidia Buble, dornică să devină mamă
Lidia Buble: "În următorii 2-3 ani sper să vină bebelușul"

03:15
VORBESTE LUMEA
Ferma, un nou început
Mihaeala Rădulescu:"Pentru mine, Ferma va fi o experiență grozavă"

03:47
VORBESTE LUMEA
Brățări cu povești
Ovidiu Nemeș: "Aducem pietrele pentru brățări din Africa și Asia"

03:31
VORBESTE LUMEA
Sarcina și problemele dentare
Înainte ca sarcina să apară este indicat să se facă câteva controale la stomalog și atunci pot fi diagnosticate câteva probleme acute după cazul de risc

08:06
VORBESTE LUMEA
Sandra Stoicovici, de la agent de vânzări la blogger
Sandra Stoicovici scrie despre lifestyle, travel și beauty

03:31
VORBESTE LUMEA
Pregătirea procesului de divorț
Divorțul pe cale notarială se finalizează într-un timp mai scurt decât în instanță

14:34
VORBESTE LUMEA
Mierea, un remediu bun la toate
Cât de benefică este mierea pentru sănătatea noastră

02:34
cal Sf. Gheorghe
Un cal a îngenuncheat în faţa statuii lui Mihai Viteazul, la ceremoniile de la Sf. Gheorghe
Un copil de 6 ani a murit lovit de o butelie de oxigen aruncată la gunoi
Aglomeraţie în staţiunile de la munte, unde mii de români profită de ziua liberă
Bărbatul suspectat că şi-a ucis fiică de 14 ani a ajuns în fata magistraţilor. Ce a încercat să facă
Mii de oameni s-au prins în Hora Unirii, la Iași, în ciuda codului galben de ninsoare
Numeroase accidente pe şoselele transformate în patinoare. Ploaie îngheţată o să fie şi vineri
medic
Ce s-a întâmplat cu medicul din Râmnicu Vâlcea condamnat după ce şi-a atacat un coleg cu bisturiul
Peste 50 de timișoreni au ieșit în stradă împotriva Ordonanței de amnistie și grațiere
INFOTRAFIC. Starea drumurilor, 24 ianuarie. Primul drum închis din cauza poleiului
Drumul spre staţiunea Rânca din judeţul Gorj, blocat de zăpadă viscolită
Anunţul poliţiştilor în legătură cu tânărul care a provocat accidentul în urma căruia prietena lui a murit
Majoritatea farmaciilor din Arad nu mai au vaccin antigripal. DSP cere ministerului 1.800 de doze