Canadienii de la Roman Copper devin brusc flexibili. Ministerul Economiei nu revine la negocieri

Ultimul update: Duminica 20 Mai 2012 00:41
Data publicarii: Marti 10 Aprilie 2012 14:23
Categorie: Actualitate

Reprezentantii firmei care a castigat licitatia pentru privatizarea CupruMin Abrud au declarat ca sunt gata sa puna in practica toate conditiile impuse de Guvern.

La sfarsitul saptamanii trecute canadienii nu au fost de acord cu cererea autoritatilor romane de a depune intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maximum o luna pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare.

 

Acum, canadienii si-au schimbat pozitia si au anuntat prin intermendiul unui comunicat de presa ca sunt gata sa accepta obligatii financiare suplimentare care nu au fost incluse in documentatia de licitatie castigata de ei.

Marti, prezenta in cladirea guvernului in acelasi timp la orele pranziului a ambasadorului Canadei si a ministrului Economiei a alimentat supozitiile ca negocierile ar putea continua, lucru dezmintit de purtatorul de cuvant al Guvernului.

Guvernul a anuntat prin ministerul Economiei ca negocierile cu firma canadiana s-au incheiat irevocabil fara sa se realizeze tranzactia de vanzare a pachetului de actiuni.

Ca urmare, autoritatile romane au declarat ca procesul de privatizare al companiei CupruMin va fi reluat in perioada urmatoare.

Istoricul unei licitatii ratate

 

Firma canadiana Roman Copper a castigat licitatia pentru preluarea pachetului integral de actiuni al Cupru Min, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

Termenul de semnare a contractului a expirat vineri, dar firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maximum o luna de la avizul CC pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare, asftel ca acordul nu a fost semnat.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat vineri seara, la finalul negocierilor, ca partea romana a cerut firmei canadiene sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu-ambele fiind conditii suspensive in contract. De asemenea, partea romana a cerut publicarea imediata a contactului de privatizare.

"Roman Copper nu a aderat la aceste conditii. Ministerul Economiei va analiza situatia creata si suntem pregatiti sa reluam privatizarea", a spus Bode.

Reprezentantii Bayfront Capital Partners, care controleaza firma canadiana, au aratat insa ca au ajuns, vineri, la un "acord verbal definitiv" cu autoritatile romane in privinta preluarii Cupru Min si ca se asteapta la aplicarea acestei intelegeri.

Marti, firma canadiana Roman Copper a reiterat ca este gata sa aplice toate conditiile impuse de Guvern pentru preluarea companiei miniere, inclusiv obligatii financiare care nu au fost incluse in documentatia initiala de licitatie.

Roman Copper a adaugat ca va prezenta in urmatoarele zile alte detalii ale planurilor companiei fata de Cupru Min si ca se asteapta la continuarea cooperarii cu autoritatile romane pentru ca tranzactia sa fie finalizata.

Firma Roman Copper anunta ca este pregatita sa respecte conditiile Guvernului pentru Cupru Min
Firma Roman Copper anunta ca este pregatita sa respecte conditiile Guvernului pentru Cupru Min
VIDEO PROTVPLUS.RO
autobuz
Un minor din Vâlcea a furat un autobuz și a fugit cu el. Cum a fost prins
Un preot din Iași, acuzat de soție că a înșelat-o cu o amantă. Versiunea lui
Bărbat din Timiş, găsit mort în propria casă. Locuinţa ar fi luat foc de la o lumânare uitată aprinsă
Orașul unde deszăpezirea întârzie. Un giratoriu este și acum îngropat de zăpadă
Campanie umanitară pentru copiii nevoiași cu dulciuri expirate. Reacția organizatorilor
Un șofer a provocat un grav accident pentru că nu a acordat prioritate
cocaina
Subofiţer de jandarmerie, arestat pentru trafic de cocaină. Cum a fost prins în flagrant
Guvernul a transmis pentru prima dată agenda şedinţei cu o zi înainte. Ce a cerut Iohannis
Un bărbat se zbate între viață și moarte. De ce nu îl primesc spitalele din Pitești
Cum au fost filmați 3 tineri în timp ce călătoreau cu troleibuzul. Imagini alarmante
Profesori din Iaşi cer revocarea lui Tudorel Toader din funcţia de rector. Reacția UAIC
Cererile lui Udrea şi Bica de acordare a statutului de refugiat politic, rediscutate