Biserica Ortodoxă, reacție vehementă împotriva yoga: ”Este înhămare, absolut incompatibilă cu credința”
Yoga, o practica îmbrățișată de mulți europeni, agită spiritele. Biserica Ortodoxă Română afirmă că yoga îl exclude pe Dumnezeu.
Totul a pornit din Grecia, țara unde oamenii au cerut ca yoga să fie acceptată după perioada de izolare.
Înalții prelați au reacționat însă vehement și au transmis că este ”absolut incompatibilă cu credința ortodoxă”. Adepții vorbesc însă despre armonie între suflet, trup și minte.
Alegeri 2024
20:30
Elena Lasconi insistă să-l aibă pe Ilie Bolojan premier, dacă va deveni președinte. „Eu nu mă sucesc după cum bate vântul”
20:21
BOR, apel în contextul alegerilor: "Votul nu trebuie să constituie o cauză a tulburărilor sociale". Îndemn pentru români
20:20
TikTok se spală pe mâini în cazul „Călin Georgescu”. Reacția vehementă a companiei: „Nu am găsit dovezi”
20:08
BEC a decis: Voturile din primul tur al alegerilor prezidențiale se renumără în weekend
O combinație între meditație, exerciții fizice de respirație și concentrare, yoga are tot mai mulți adepți care își găsesc astfel liniștea ori își păstrează o postură armonioasă a corpului. Iar în ultimele luni de izolare, numărul lor a crescut.
Roxana Ned, profesor de yoga: ”Oamenilor le-a fost ușor să treacă granițele, nu doar cele mentale ci și fizice. Aceste lucruri au fost esențiale în perioada pandemiei și a izolării, când fiecare dintre noi după momentele pe care le-a avut cu sine a simțit nevoia să se exteriorizeze, să practice un lucru ușor comun alături de semeni, asta am făcut prin yoga, am păstrat trupul fizic sănătos și mintea calmă”.
Și totuși în Grecia reprezentanții Sinodului au intervenit după ce oamenii au cerut ca yoga să fie permisă ca o măsură de relaxare.
Printr-un comunicat, biserica a anunțat că yoga este absolut incompatibilă cu credința ortodoxă și nu are loc în viața creștinilor.
Reacție a fost întărită și de la București.
Yoga nu are absolut nicio legătură cu spațiul și spiritualitatea revelației iudeo-creștine. Yoga apare într-un sistem religios care nu îl include pe Dumnezeu ca persoana și e total opusă creștinismului, spun reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române într-un comunicat oficial.
În continuare, în reacția oficială se arată că yoga îl exclude pe Dumnezeu ca persoana în relație cu care ne măntuim, propunând tehnici de eliberare, având ca finalitate ruperea sinelui de lume și dizolvarea lui.
De aceea, yoga și spiritualitatea creștină, spun reprezentanții Patriahiei, sunt perfect incompatibile.
Pasionați, profesori ori specialiști ai filozofiei yoghine vorbesc despre yoga ca despre o promovare a stării de bine.
Roxana Ned: ”Yoga nu este o religie, iar practicarea ei nu ne face nici hinduși, nici mai puțin creștini. Chiar dacă e o filosofie veche de mii de ani, ceea ce se vinde la nivel de masă e o practică a posturilor, o conexiune a minte, corp, suflet, este o promovare a stării de bine fizic, mental, de acceptare a condiției noastre, a limitelor noastre și a trăirii în armonie cu ceea ce e în jurul nostrum”.
Darius Moldovan, specialist yoga: ”Nu e incompatibilă yoga cu religia, yoga nu vrea nici creștini, nici penticostali, nici catolici, ea aduce doar o stare de meditație, dincolo de partea fizică, ea te pregătește pentru rugăciune, de pildă. Noi ne rugăm, însă când ne rugăm ne gândim că ba ne e foame, ba ne e rău, nu suntem concentrați, ei bine prin yoga reușim să facem asta, prin meditație”.
Comunicatul integral al BOR
La noi în țară, cursurile de yoga sunt permise în aer liber.
Biserica Ortodoxă Română: ”Yoga nu are absolut nici legătură cu spațiul și spiritualitatea Revelației iudeo-creștine. Yoga apare într-un sistem religios totalmente diferit, care nu îl include pe Dumnezeu că Persoană, deci care structural e opus creștinismului. Yoga, care etimologic înseamnă ”a înhăma”, propune un sistem de tehnici corporale și spirituale care au că scop final „înhămarea” activității mentale, acțiune care nu este posibilă fără ruperea legăturilor spiritului omenesc cu lumea. Exact opusul mesajului creștin care valorizează lumea, creație a lui Dumnezeu și loc al mântuirii omului prin relația de iubire jertfelnică cu lumea în totalitatea ei și cu ceilalți oameni în particular. Yoga îl exclude pe Dumnezeu ca Persoană în relație cu care ne mântuim, propunând tehnici de eliberare din lume și având că finalitate ruperea sinelui de lume și dizolvarea lui. Creștinismul, dimpotrivă, este personalist atât în plan transcendent, cât și iminent, fiind rodul Revelației înseși care s-a împlinit prin întruparea personală a lui Dumnezeu. De aceea, yoga și spiritualitatea creștină sunt perfect incompatibile, aparținând fiecare unor spații și paradigme religioase și culturale profund diferite”.