Secătuită de braconieri, una dintre comorile României este în mare pericol

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 11 Octombrie 2018 18:44
Categorie: Actualitate

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării luptă pentru supravieţuire. Braconajul care a dus la dispariţia unor specii de sturioni, poluarea şi mai ales distrugerea habitatelor pentru păsări şi animale sunt ameninţările cele mai grave.

În paralel, sute de kilograme de caviar sunt vândute anual pe piaţa neagră. Ca să nu ajungem în curând la un dezastru, reprezentanţii ţărilor riverane acestui spaţiu unic s-au întâlnit joi la Tulcea, în căutare de soluţii.

Potrivit specialiştilor, braconajul distruge anual aproximativ 30% din populaţiile de sturioni şi asta mai ales în perioada de migraţie pe Dunăre.

De la începutul anului, numai în zona românească au fost confiscate peste 25 de tone de pește braconat şi aproape 200 de kilograme de icre. În zonele ucraineană şi în Republica Moldova se estimează că situaţia ar fi mult mai gravă.

Trei zone protejate de UNESCO Delta Dunării, Delta Ucraineeană şi Rezervaţia Prutul de Jos au fost înglobate acum într-o singură mare rezervaţie UNESCO. Una dintre priorităţi este cea a sturionilor, cei mai valoroşi peşti din lume, dar şi cei mai braconaţi. Dacă acum 50 de ani se mai prindeau exemplare de aproape 1000 de kilograme, acum totul este o amintire.

De altfel, din cele 6 specii care trăiau la noi au mai rămas trei: morunul, nişterul şi păstruga. Scopul proiectului este, printre altele, şi implicarea Ucrainei în standardele stricte de protecţie. O mare parte din peştii româneşti care migrează, inclusiv cei eliberați din crescătorii, sunt prinşi în plasele braconierilor urcaineni. Un morun poate să trăiască până la 100 de ani, dar astăzi nu mai primeşte această şansă.

"Protejarea sturionilor numai în partea română ar fi numai pe jumătate un succes dacă nu ar fi implementate politici de protecţie şi în partea ucraineană. Noi am pierdut nişte specii de sturioni şi nu ştiu dacă le mai aducem înapoi. Cert este că eu am văzut sturion în piaţă de la Odessa, ei spun că este de crescătorie. Este de făcut test ADN şi să vedem dacă este de crescătorie", a transmis Mălin Mușătescu, guvernator ARBDD.

Scopul iniţiativei este şi avertizarea din timp a pericolelor care apar în zonă.

"Putem să preîntâmpinăm situaţii cum le-am avut nu demult pesta porcină. Pesta porcină a venit din zona transfrontalieră", a explicat Lucian Simion, raportor comisia UNESCO.

"Practic, la o frontieră fizică nu se opresc problemele. Şi în România şi Ucraina şi Moldova sunt aceleaşi probleme", a spus Ionel Palăr, preşedintele comisiei parlamentare UNESCO.

În următoarele luni, cele trei arii protejate înglobate acum într-o singură rezervaţie, ar putea beneficia de fonduri substanţiale din partea Uniunii Europene şi UNESCO.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Un poliţist de frontieră s-a împuşcat în cap la serviciu. A lăsat un bilet de adio pentru soție
Un poliţist de frontieră s-a împuşcat în cap la serviciu. A lăsat un bilet de adio pentru soție
VIDEO PROTVPLUS.RO
arme Galşa
Arsenalul găsit în casa unui arădean. Avea 69 de săbii şi multe alte arme
LOTO 6/49. Numerele extrase joi, 13 decembrie 2018
Un bărbat din Suceava trimitea droguri pe fundul putinilor cu murături şi brânză
Revelioane exotice, chiar și în București. Cât trebuie să scoateți din buzunar
Ieşean condamnat să facă două fapte bune, după ce a bătut un medic în trafic
Reacția funcționarei de la Poștă după ce vede că vrem să trimitem carne de porc în Europa
hot care fura din palton
Ce metode folosesc hoţii de Sărbători. Chiar şi "bătrâneii inofensivi" pot fi infractori
Ultima versiune a metodei ”accidentul”. O bătrână a rămas fără 11.000 de euro
Puiul de leu găsit în portbagaj va avea ocazia să își facă prieteni noi
Satul terorizat de zile bune de hoți: "Ăștia nu sunt oameni"
Alertă în Titu, după ce o țeavă de gaze s-a fisurat. Localnicii au fost evacuați
Ce ascundea un şofer din Arad în dubă. Poliţiştilor le-a spus că are un balansoar