Secătuită de braconieri, una dintre comorile României este în mare pericol

Ultimul update: Joi 11 Octombrie 2018 20:27
Data publicarii: Joi 11 Octombrie 2018 18:44
Categorie: Actualitate

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării luptă pentru supravieţuire. Braconajul care a dus la dispariţia unor specii de sturioni, poluarea şi mai ales distrugerea habitatelor pentru păsări şi animale sunt ameninţările cele mai grave.

În paralel, sute de kilograme de caviar sunt vândute anual pe piaţa neagră. Ca să nu ajungem în curând la un dezastru, reprezentanţii ţărilor riverane acestui spaţiu unic s-au întâlnit joi la Tulcea, în căutare de soluţii.

Potrivit specialiştilor, braconajul distruge anual aproximativ 30% din populaţiile de sturioni şi asta mai ales în perioada de migraţie pe Dunăre.

De la începutul anului, numai în zona românească au fost confiscate peste 25 de tone de pește braconat şi aproape 200 de kilograme de icre. În zonele ucraineană şi în Republica Moldova se estimează că situaţia ar fi mult mai gravă.

Trei zone protejate de UNESCO Delta Dunării, Delta Ucraineeană şi Rezervaţia Prutul de Jos au fost înglobate acum într-o singură mare rezervaţie UNESCO. Una dintre priorităţi este cea a sturionilor, cei mai valoroşi peşti din lume, dar şi cei mai braconaţi. Dacă acum 50 de ani se mai prindeau exemplare de aproape 1000 de kilograme, acum totul este o amintire.

De altfel, din cele 6 specii care trăiau la noi au mai rămas trei: morunul, nişterul şi păstruga. Scopul proiectului este, printre altele, şi implicarea Ucrainei în standardele stricte de protecţie. O mare parte din peştii româneşti care migrează, inclusiv cei eliberați din crescătorii, sunt prinşi în plasele braconierilor urcaineni. Un morun poate să trăiască până la 100 de ani, dar astăzi nu mai primeşte această şansă.

"Protejarea sturionilor numai în partea română ar fi numai pe jumătate un succes dacă nu ar fi implementate politici de protecţie şi în partea ucraineană. Noi am pierdut nişte specii de sturioni şi nu ştiu dacă le mai aducem înapoi. Cert este că eu am văzut sturion în piaţă de la Odessa, ei spun că este de crescătorie. Este de făcut test ADN şi să vedem dacă este de crescătorie", a transmis Mălin Mușătescu, guvernator ARBDD.

Scopul iniţiativei este şi avertizarea din timp a pericolelor care apar în zonă.

"Putem să preîntâmpinăm situaţii cum le-am avut nu demult pesta porcină. Pesta porcină a venit din zona transfrontalieră", a explicat Lucian Simion, raportor comisia UNESCO.

"Practic, la o frontieră fizică nu se opresc problemele. Şi în România şi Ucraina şi Moldova sunt aceleaşi probleme", a spus Ionel Palăr, preşedintele comisiei parlamentare UNESCO.

În următoarele luni, cele trei arii protejate înglobate acum într-o singură rezervaţie, ar putea beneficia de fonduri substanţiale din partea Uniunii Europene şi UNESCO.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Un poliţist de frontieră s-a împuşcat în cap la serviciu. A lăsat un bilet de adio pentru soție
Un poliţist de frontieră s-a împuşcat în cap la serviciu. A lăsat un bilet de adio pentru soție
VIDEO PROTVPLUS.RO
ilie balaci
Scene tulburătoare. Lui Aurel Beldeanu, fost coleg cu Ilie Balaci, i s-a făcut rău şi a fost transportat la spital
Bărbat accidentat de un tramvai după ce s-a dezechilibrat şi a căzut de pe refugiu pe șine
Supraviețuitoare a incendiului din Colectiv: ”Medicul german mi-a spus că asemenea cicatrici nu a văzut”
Filmul zilei în care Ilie Balaci a murit. Ce i-ar fi cerut mamei înainte de a i se face rău
Copil mort într-un spital privat: se fac mai multe anchete. Colegiul Medicilor s-a autosesizat
Comisarul european pentru Uniunea Securităţii: Statele UE luptă în prima linie
ancheta copil sanador
Cazul copilului mort. Raportul preliminar al controlului efectuat de DSP la Sanador
Bărbatul care figurează de 18 ani ca fiind mort. Motivul pentru care s-a întârziat repararea greșelii
Cum a reușit un hoț să păcălească o vânzătoare din Baia Mare. VIDEO
Şapte migranţi au fost descoperiţi de poliţiştii de frontieră din Arad, ascunşi intr-o maşina, în spatele unui perete fals
Învăţătorul acuzat că ar fi strâns de gât un elev a anunţat că îşi dă demisia. Părinţii au făcut plângere
Tânăr aflat sub medicamentație, dispărut de acasă. Mesajul disperat al mamei