Bilanțul furtunii violente, cu grindină, care a paralizat Capitala. Șoferii au scos apa cu ligheanul din mașini
S-a rupt cerul în noaptea de joi spre vineri deasupra Capitalei. A plouat torențial, iar furtuna cu grindină, tunete și fulgere a adus o mulţime de probleme! Străzile au fost inundate, iar unele mașini au rămas blocate în drum.
Pompierii au intervenit în sute de locuri, unde au căzut copaci. Autoritățile au trimis două mesaje RO-ALERT, unul de Cod roșu, pentru avertizarea populației. Cu o oră înainte de miezul nopții, o averizare „nowcasting”, Cod portocaliu de vreme rea, a prevestit forța cu care urma să lovească natura parcă dezlănțuită.
Pe o stradă din Sectorul 1 al Capitalei, la doar câteva minute după ce a început ploaia, un copac a căzut peste firele de tensiune. Pompierii au ajuns imediat la fața locului ca să curețe zona.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
În alte zone, vântul care a suflat ca turbat a pus la pământ copaci și stâlpi, care au avariat mașini.
La scurt timp, meteorologii au emis un cod roșu de furtună, iar străzile s-au transformat în adevărate lacuri. Pe șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești, un bărbat a apelat la un lighean pentru a scoate apa din mașină.
Șofer: „Am vrut să trec și eu prin apă și fiind apa prea mare mi-a intrat în motor apa.”
În unele locuri, apa ajungea până la genunchi chiar și pe trotuar, iar mașinile au fost oprite pentru că nu mai puteau circula din cauza volumului mare de apă adunată. În parcarea unui bloc, locatarii au făcut un dig ca să oprească inundația.
„Canalizarea nu poate să preia tot volumul de apă” explica un bărbat.
Tineri: „În patru ani de când stăm aici e cred că a 4-a sau a 5-a oară când se întâmplă asta. Vrem să ajungem acasă că suntem leoarcă.”
Reporter: V-ați descălțat?
Tineri: „Cred că e mai bine așa”.
Situația s-a repetat și în alte zone din Capitală. Pentru șoferi, a fost o adevărată loterie ca să găsească drumuri pe care să poată circula.
Șofer: „Am vrut să merg la mare și...(râde) s-a oprit pur și simplu, apa foarte mare.”
Șofer: „E foarte inundat, nu ai pe unde să treci, vine viitura peste noi. E tot Bucureștiul așa, Timpuri noi, Mihai Bravu, Baba Novac”.
„Nu se vede cât este de mare până nu intră apă, eu am mers cu capul scos pe geam ca să pot să văd. M-am întors de o grămadă de ori” spune alt șofer, oprit.
Grindina cât un bob de mazăre a completat tot acest peisaj.
Autoritățile au trimis două mesaje RO-ALERT, prin care i-au avertizat pe oameni să rămână la adăpost și să evite deplasările. Pompierii au avut sute de intervenții în doar câteva ore.
O oră şi jumătate a durat vijelia care a măturat în noaptea de joi spre vineri Capitala şi alte 19 judeţe.
Potrivit ANM, la staţia Filaret din Bucureşti s-au acumulat 70 de litri de apă pe metru pătrat. Nu e de mirare că la acest volum canalizarea nu a mai făcut faţă în unele zone, astfel ca pompierii au fost chemaţi să scoată apa din peste 300 case, peste 100 de subsoluri.
Doar în Capitală, peste 120 de străzi au fost inundate iar vântul care a bătut, potrivit ANM, cu peste 60 de km/h la rafală, a pus la pământ 60 de copaci, șapte stâlpi de electricitate şi a distrus trei acoperișuri. Până acum au fost numărate peste 90 de maşini avariate plus alte 60 în restul judeţelor afectate.
Inclusiv traficul aerian a fost perturbat, din cauza turbulențelor trei însoţitoare de zbor au ajuns la spital, cu răni uşoare. Erau de pe o cursă operată de Wizz Air pe ruta Hamburg-București. Incidentul s-a petrecut deasupra oraşului Craiova. Ce a fost mai rău a trecut, însă meteorologii au emis vineri o nouă avertizare de tip cod galben de vreme rea, valabilă până la ora 23. Sunt vizate 15 judeţe, parţial alte 9, pe unde vijeliile vor aduce iar cantităţi mari de apă, vânt puternic şi posibile căderi de grindină.