Bilanțul pagubelor produse de cutremurul din nordul Olteniei. Clădirile trebuie reconsolidate sau chiar reconstruite
La exact o lună de la cutremurul de 5,7 din nordul Olteniei, autoritățile au un bilanț final al pagubelor produse de mișcarea seismică.
Instituțiile publice din Gorj au evaluat pagubele la 100 de milioane de lei. Unele școli și clădiri ale administrației locale trebuie consolidate sau chiar reconstruite. Lista este completată cu sute de dosare de daună făcute de companiile de asigurări.
Femeie: „În fiecare zi mai cad bucăți. S-a tot făcut curățenie, bucățile cele mari am încercat să le punem deoparte și să le oprim, poate vor ajuta la restaurare”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sala Maură din clădirea Prefecturii Gorj, o bijuterie arhitecurală veche de peste un secol, a fost distrusă de cutremurul din 14 februarie. Stricăciuni sunt și în restul clădirii. Biroul prefectului a fost mutat într-un spațiu provizoriu, plin și el de fisuri.
La fel sau chiar mai rău arată și alte clădiri publice din Gorj, pentru care autoritățile au cerut de la Guvern 100 de milioane de lei.
Cristina Cilibiu, prefectul județului Gorj: „Vorbim de unități școlare. Au fost 16 din cinci localități care au fost cel mai grav afectate. La un al doilea proiect de hotărâre am avut un sediu de primărie, sediul primăriei municipiului Târgu Jiu. Am avut drumul de acces și zidul de sprijin de la stația de tratare a apei, grav afectat”.
Două unități de învățămînt vor fi demolate și reconstruite. Firmele de asigurări au și ele în lucru sute de dosare de daune.
Eduard Berca, reprezentant firmă asigurări: „Aproape 200 de proprietăți avariate – valori mari – valorile fluctuează de la 2.000-3.000 de lei, pe coșuri de fum dărâmate, fisuri superficiale, până la valori de sute de milioane care denotă că au fost afectate structurile de rezistență ale caselor și asta în zona epicentrului - Runcu, Lelești, în zona Arcani. Acolo sunt valori mari”.
De la primul cutremur din 13 februarie, de 5,2, urmat a doua zi de cel de 5,7, s-au mai produs peste 1.000 de replici.
Localnică: „S-a zguduit patul cu noi. S-a zguduit și tavanul. Eram la televizor și am zis „Ioane, ăsta e cutremur, ne-am dat naibii””.
Localnică: „Am o frică și când mă pun în pat. Simt că se mișcă. Asta e. Ne încearcă Dumnezeu. Ne arată că nu se mai poate”.
Cutremurele de luna trecută au creat pagube și în Valea Jiului. 20 de blocuri șubrede din Aninoasa trebuie reabilitate, iar autoritățile de acolo au cerut de la Guvern 40 de milioane de lei.
O parte dintre locatari au fost deja mutați în containere metalice.