Bilanț negru pentru România: Peste 2.000 de copii au fost victime ale accidentelor rutiere, în 2021
Peste 2.000 de copii din România au fost victime ale accidentelor rutiere, numai anul trecut. Cei mai mulți, pasageri în maşini, nu au fost protejaţi de adulți în scaune speciale şi au fost răniţi grav.
Ca să prevină astfel de nenorociri, Poliţia Română a lansat, marți, o campanie pentru şoferii care transportă copii fără să respecte măsurile de siguranță. Sancţiunile în aceste situaţii se ridică la câteva sute de lei, adică echivalentul unui scaun auto pentru cel mic.
În doar zece minute, poliţiştii din Capitală au oprit în trafic cel puţin cinci şoferi care transportau copii fie pe scaunul din faţă, fie pe cel din spate, fără centură şi fără scaune omologate.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Reporter: "Nu vi se pare puţin periculos aşa cum stă copilul?".
Șofer: "Da, doamnă, dar stăm foarte aproape aici. Pentru două minute... Am greşit, ce să facem?".
Potrivit legii, copiii mai mici de trei ani nu pot fi transportaţi în maşină dacă aceasta nu este echipată cu sisteme de siguranţă omologate. Atenţie, cei mici nu au voie pe scaunul din faţă, dacă nu au peste 1 metru si 35 de centimetri.
Iată ce se întâmplă atunci când un copil este ţinut în poală de părinte pe scaunul din faţă. La o frânare puternică, bebeluşul poate să scape din braţe şi să se lovească de bord. La fel se întâmplă şi cu cei care stau pe bancheta din spate dar nu sunt asigurati. Sunt propulsati în partea din faţă a maşinii cu aceeaşi viteză pe care vehiculul o avea în momentul deplasării.
Anul trecut, 2.100 de copii din România au fost victime ale accidentelor rutiere, deoarece nu au fost protejați cu centură sau aşezaţi în scaunul special. Tot anul trecut, 140 de copii au murit în accidentele auto. Şi în acest caz, mai bine de o sută dintre ei nu erau protejaţi în sisteme de siguranţă omologate.
Comisar Șef George Grigore, directorul Direcţiei Rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române: "Cea mai periculoasă zonă este acea poziţie dintre scaune, poziţia copilului care stă în spate, între scaunele din faţă. Tot la fel, când stă în spate, la orice răsturnare, am avut foarte multe evenimente în care copiii efectiv ieşeau din maşină prin geamurile laterale sau prin lunetă. Şi atunci maşina poate să cadă pe el şi să îl zdrobească".
Cei care transportă copii fără centură de siguranţă ori in scaune omologate riscă o amendă cuprinsă între 580 de lei şi 725 lei, dar şi trei puncte de penalizare. Numai de la începutul anului, poliţiştii au amendat peste 2.000 de şoferi pentru aceste nereguli grave.