Bijuterii confecționate din deșeuri electrice. Soluția inedită a unui cuplu din Cluj-Napoca care și-a deschis un atelier
Din dorința de a salva deșeurile electrice, doi tineri au găsit o soluție inedită de reutilizare a acestora.
Într-un mic atelier din Cluj-Napoca fac bijuterii din plăci de bază de la calculatoare, camere de fotografiat nefuncționale sau telefoane mobile.
Dana și Andi s-au cunoscut în timpul facultății, când ea studia managmentul afacerilor și el film. Datorită pasiunii comune pentru artă au reușit să pună însă pe picioare o afacere inedită.
Ușor, ușor, au început să primească deșeuri electrice pe care le prelucrează și le transformă în bijuterii. Primul stoc de accesorii a fost cumpărat de prieteni, apoi din ce în ce mai mulți au fost interesați.
Dana Rusu, antreprenor: „Încercăm să folosim fiecare bucățică și încercăm să le integrăm în alte proiecte, în alte piese, în alte bijuterii. Acum am reușit să facem un tablou din bucățile rămase de pe plăci".
Realizarea unei astfel de bijuterii durează între trei și șapte zile. Prețurile variază între 50 și 450 de lei.
Andy Aelenei, antreprenor: „Practic fiecare produs trebuie să fie încastrat în rășină sau în lac, să protejeze de orice ar putea avea circuit ud, să fie cât mai safe, cât mai ok. De obicei îl încastram într-o rășină UV pe același principiu ca gelul pentru unghii".
Piesele pe care nu le pot folosi ajung la centrele de colectare.
Vasile Nistor, reprezentant firmă reciclare: „Oamenii sau chiar și operatorii din instituțiile publice nu sunt conștienți de cât de mult poluează stagnarea acestor echipamente în depozite sau peste tot. Se pot face scurgeri din ele care sunt poluante și cu atât mai mult nu mai contribuie și nu mai ajung să devină din nou materie primă pentru tehnologiile noi".
După o curățenie minuțioasă în casă, Oana a luat decizia să renunțe la toate dispozitivele electronice pe care nu le mai folosea.
Oana: „Păi mă gândesc că totuși nu e ca și cum dacă le arunc la gunoi dispar, o să stea acolo în pământ câțiva zeci de ani. Avem un singur pământ. Trebuie să avem grijă de el".
Potrivit unui studiu recent în care au fost analizate obiceiurile românilor cu privire la aceste echipamente, aproape 9% dintre gospodării se debarasează corect de aparatele electrocasnice mici uzate. Aceeași cercetare arată că în topul vechiturilor păstrate în sertare sunt telefoanele mobile.