Bem de zece ori mai multe băuturi fără alcool decât în urmă cu 30 de ani. Ce licori au invadat piața românească
De la an la an, consumăm tot mai multe băuturi fără alcool, dovadă că piața acestor produse răcoritoare a crescut și s-a diversificat.
Alături de cele tradiționale, găsim acum în meniuri băuturi din toate colțurile lumii pe care înainte le vedeam doar în filme. Iar vara toridă, este momentul perfect, să încercăm rețete noi.
Bubble tea este o băutură reprezentativă pentru Taiwan. A fost inventată în urmă cu 40 de ani însă la noi a ajuns relativ recent. Pentru cei care nu știu, are la baza un ceai taiwanez și perle gumoase de tapioca.
În funcție de preferințe, băutură poate fi îmbogățită cu lapte, topinguri și arome delicioase.
Balazs Gyorfi, antreprenor: "Avem ceaiurile cu lapte cremoase sau și vegetal, cu lapte de soia sau avem ceaiuri cu fructe. La cele cu fructe folosim siropuri naturale, fără coloranți artificiali”.
Să nu uităm și de clasică limonadă, care în ultimul timp, a luat diferite forme. Lămâia este acompaniată în pahar de tot felul de fructe, dar poate fi combinată și cu rozmarin, busuioc, cuișoare sau...castraveți.
Sunt foarte căutate și băuturile inventate de multă vreme, cum este braga.
Într-o fabrică mică din Galați, se produc 500 de litri de braga, în opt ore. După ce a pus la punct rețeta, antreprenorul a accesat bani europeni și s-a pus pe treaba. Folosește acum cereale din culturi ecologice.
Cristian Gheorghiu, antreprenor: "Grâul este baza. E mai bogat în substanțe nutritive".
Indiferent cu ce alegem să ne răcorim, cifrele arată că în România a crescut consumul de băuturi nealcolice. Bem de zece ori mai mult decât în urmă cu 30 de ani.