"Bază naţională de porci", soluţia oficială la pestă. Ce riscă cei care au mai mult de 5 godaci
Țăranii care cresc porci în gospodărie vor fi obligați să-i înregistreze într-o bază națională de date, iar dacă au mai mult de cinci, trebuie să-și facă firmă și vor putea fi controlați și sancționați.
Prevederile apar într-un proiect al Ministerului Agriculturii, pus în dezbatere publică. Oficialii speră să împiedice astfel, răspândirea pestei porcine, după ce țăranii din zonele afectate și-au ascuns porcii, ca să nu fie omorâți, iar pe cei uciși de boală i-au aruncat pe câmp sau în Dunăre.
Ministerul Agriculturii propune o nouă clasificare în funcție de numărul porcilor din ogradă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doar gospodăriile cu cel mult cinci porci vor fi considerate crescătorii de subzistență. Cele cu șase, până la 65 de capete vor intra în categoria exploatații mici, așa că va fi nevoie de înregistrarea lor la Registrul Comerțului.
Alec Popa, din comuna gălățeană Liești, are acum 4 porci. Dacă vrea să crească mai mulți, situația se complică.
Alec Popa, țăran: „A fătat scroafa și pentru băieți. Noi suntem mulți.
Reporter: „Păi dumneavoastră aveți patru.”
Țăran: „Patru, păi eu am cinci băieți.”
Reporter: „Păi, și dacă vă fată scroafa și depășiți 5 porci trebuie să vă înregistrați ca firmă.”
Țăran: „Ca firmă. A făcut patru porci, unul a murit. Băieții au zis, "mai îmi crești și mie". Hai, mai, că tot am păpușoi aicea și le dau și lor câte un purcel."
Dacă într-o gospodărie sunt peste cinci porci, care depășesc 30 de kilograme, crescătoria trebuie trecută pe firmă, iar exploatațiile comerciale trebuie să respecte reguli stricte de biosecuritate.
Dorin Enache, directorul Direcției Sanitar-Veterinare Brașov:„Asigurarea unui microclimat sănătos, cu asigurarea unei cantități de apă suficiente, cu eliminarea și gestionarea dejecțiilor într-un mod civilizat. Altfel nu facem decât să poluăm și să transportăm virus de colo-colo."
George Scarlat, cel mai mare crescător din județul Galați, crede că într-o gospodărie n-ar trebui să fie mai mult de trei porci. Și nici exemplare de reproducere.
George Scarlat, fermier: „Consumul mediu pe cap de locuitor este de 32 de kilograme, în România, ceea ce înseamnă că o familie, dacă crește 3 porci la 120-150 de kilograme, poate să țină cel puțin zece membri ai familiei. Practic să se înțeleagă că nu va face comerț."
Proiectul este în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Agriculturii, până la mijlocul săptămânii viitoare.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!