Baza de date a unei companii care intremediaza platile intre bancile din Europa, sparta

Ultima actualizare: 14-04-2012 11:55

Zeci de mii de carduri au fost blocate. Masura de urgenta a fost luata pentru a-i impiedica pe hackeri sa le fure romanilor banii inainte de sarbatori.

Deocamdata doar CEC Bank a anuntat public ca va emite gratuit noi carduri, dar si alte institutii financiare au astfel de probleme.

Miercuri, mii de clienti ai CEC au descoperit cu stupoare ca nu-si pot folosi cardul si ca trebuie sa isi retraga banii de la ghiseu.

"In scopul protejarii disponibilitatilor banesti ale clientilor, CEC Bank a aplicat masura de blocare si re-emitere card si cod PIN, fara cost, pentru un numar de carduri", a sunat comunicatul Directiei Marketing si Comunicare CEC Bank

Sotia unui domn a avut si mai mult ghinion. Femeia a fost retinuta de politie, marti seara, in momentul in care a platit cu cardul intr-un magazin. Casierei i-a aparut mesajul ca acel card este furat, asa ca a chemat agentii de paza, iar intr-un final clienta a fost dusa la sectie, desi nu avea nicio vina.

Dupa aceasta experienta nefericita oamenii au aflat abia miercuri ce s-a intamplat. Cei de la banca si-au cerut scuze si au precizat ca hackerii au spart o baza de date din Europa care contine informatii si despre cardurile unor banci din Romania. Practic aceste informatii confidentiale despre carduri se strang intr-un server dupa fiecare plata.

Atunci cand platiti la un magazin, iar POS-ul este de la aceeasi banca de la care aveti cardul, tranzactia este trimisa direct la institutia financiara de care apartineti, pentru confirmarea platii.

Daca insa cardul este emis de o alta banca, intervine un procesator care intermediaza tranzactia. O astfel de companie europeana care avea datele a milioane de tranzactii a fost sparta, iar piratii cibernetici puteau sa jongleze cu economiile clientilor.

Si in cazul platilor pe internet intervine un procesator. Datele privind plata cu cardul raman si la comerciant o vreme, dar sunt securizate.

Baza de date furata de hackeri nu contine si codurile PIN. Insa daca bancile nu blocheaza la timp cardurile, se pot face tranzactii frauduloase.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO