Baza de date a unei companii care intremediaza platile intre bancile din Europa, sparta
Zeci de mii de carduri au fost blocate. Masura de urgenta a fost luata pentru a-i impiedica pe hackeri sa le fure romanilor banii inainte de sarbatori.
Deocamdata doar CEC Bank a anuntat public ca va emite gratuit noi carduri, dar si alte institutii financiare au astfel de probleme.
Miercuri, mii de clienti ai CEC au descoperit cu stupoare ca nu-si pot folosi cardul si ca trebuie sa isi retraga banii de la ghiseu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"In scopul protejarii disponibilitatilor banesti ale clientilor, CEC Bank a aplicat masura de blocare si re-emitere card si cod PIN, fara cost, pentru un numar de carduri", a sunat comunicatul Directiei Marketing si Comunicare CEC Bank
Sotia unui domn a avut si mai mult ghinion. Femeia a fost retinuta de politie, marti seara, in momentul in care a platit cu cardul intr-un magazin. Casierei i-a aparut mesajul ca acel card este furat, asa ca a chemat agentii de paza, iar intr-un final clienta a fost dusa la sectie, desi nu avea nicio vina.
Dupa aceasta experienta nefericita oamenii au aflat abia miercuri ce s-a intamplat. Cei de la banca si-au cerut scuze si au precizat ca hackerii au spart o baza de date din Europa care contine informatii si despre cardurile unor banci din Romania. Practic aceste informatii confidentiale despre carduri se strang intr-un server dupa fiecare plata.
Atunci cand platiti la un magazin, iar POS-ul este de la aceeasi banca de la care aveti cardul, tranzactia este trimisa direct la institutia financiara de care apartineti, pentru confirmarea platii.
Daca insa cardul este emis de o alta banca, intervine un procesator care intermediaza tranzactia. O astfel de companie europeana care avea datele a milioane de tranzactii a fost sparta, iar piratii cibernetici puteau sa jongleze cu economiile clientilor.
Si in cazul platilor pe internet intervine un procesator. Datele privind plata cu cardul raman si la comerciant o vreme, dar sunt securizate.
Baza de date furata de hackeri nu contine si codurile PIN. Insa daca bancile nu blocheaza la timp cardurile, se pot face tranzactii frauduloase.