Bătălia ceaunelor la Maramureș. Un preparat tradițional a fost vedeta concursului gastronomic
S-a dat bătălia ceaunelor, ieri, în Maramureș. 11 echipe s-au întrecut în pregătirea celui mai gustos preparat. Vedeta zilei a fost varza, cu bunii săi companioni, ciolanul afumat, costița și cârnații de casă.
Pentru a-i impresiona pe jurați, fiecare echipă a folosit mici trucuri, de obicei, ținute la secret. Nimeni n-a alergat după premii. Mai toți au fost ocupați să-și potolească pofta și să se distreze.
La câțiva kilometri de Baia Mare, pe malul lacului Nistru, ceaunele s-au încins de dimineață.
Participant: „Aici pregătim o varză la ceaun, călită, cu ciolan și costiță cu mici inserții de cârnați.”
Altă echipă: „Cea mai dificilă operațiune este să amesteci încontinuu varza să nu se prindă, ceaunul nefiind de fontă se poate lipi. 40 de minute durează, după mai adăugam zeama de varză ca să-i dam gust.”
Alta echipă: „O explozie de gusturi, toate sunt naturale și tradiționale. Anul trecut am luat 6 și acum sperăm să luam un loc mai bun."
Unii au apelat la toate ajutoarele.
Altă echipă: „Arată bestial, e facută de mine. Eu doar din umbră. A noastră arată foarte bine, sper să luam măcar ultimul loc. La Băița se face foarte bună mancare, e un amestec între bucătaria românească și cea ungurească, tocaniță de afumatură."
Toropiți de căldură, altii au așteptat masa de prânz la umbră.