Romania, tara in care un pod de 1 milion de euro e abandonat, iar localnicii sunt amendati pentru ca se descurca

07-05-2014 19:04


Cu rabdarea treci marea, nu si podul ridicat intr-o localitate din Prahova. Inceput acum opt ani, nu e gata nici azi. Are capetele in aer, iar oamenii nu il pot folosi pentru ca nu se pot urca pe el.

Aceeasi localnici au si o retea de apa de trei ani, prin care insa nu curge nici macar un strop. Toate aceste proiecte facute in bataie de joc sunt finantate cu bani europeni. Primarul ii imbarbateaza pe cetateni si le cere intelegere, doar graba - strica treaba.

Un pod trainic din beton peste paraul Matita este atractia satului. De 8 ani are balustrade, chiar si asfalt, dar nu si capete. Alaturi de alte 3 podete de beton, a costat aproape 1 milion de euro.

"O minunatie, da ne-a facut-o ca sa avem pod in fata casei. De 8 ani? Da suntem batrani amarati si uite trecem cu spatele si lemne si fan si vaca cand e garla mare o culc la vecini", a spus Maria Parvan, localnica.

"Mai bine nu le mai facea, mai bine nu le mai facea. Asta e. Bani aruncati, mai bine facea altceva", a spus Sofia Stroe, localnica.

Satui sa mai astepte, oamenii si-au construit alaturi de minunatia de pod un podet care leaga o partea localitatii de restul lumii.

"Ne-am opus sa o darame si anul trecut la inundatii a zis ca de ce ati construit punte, ca dumneavoastra puteti fi pasibili de amenda ca ati facut punte pe domeniul public", a spus Antoanela Matache, localnica.

In aceeasi localitate, mai zace si o conducta de apa neterminata, inca de acum trei ani.

"Conducta de plastic au bagat-o ca vai de capul lor. Pai si de ce au bagat-o? Pai sa ia bani de ce, pai s-au luat niste bani de la Uniunea Europeana cum au luat toate judetele si au bagat niste porcarii. Sa faca si ei niste bani comisioane", a spus un localnic.

Primarul are explicatii pentru aceste proiecte nereusite. Firma care ar fi trebuit sa termine podul a intrat in insolventa si alti bani nu mai sunt, iar reteaua de apa nu e gata, pentru ca lucrarea este complicata.

"Podul este facut foarte bine. Eu zic ca anul acesta se va finaliza. In ceea ce priveste alimentarea cu apa? Si alimentarea cu apa se va termina cat de curand, tot in acel an, in acest an", a spus primarul Grigore Andreescu.

Autoritatile locale au inceput si asfaltarea comunei, insa dupa cativa kilometri lucrarile au fost oprite.

VIDEO PROTVPLUS.RO