Basescu: Scutul antiracheta va fi amplasat la Deveselu, judetul Olt
CSAT a aprobat ca locul de amplasare al sistemului antiracheta sa fie in fosta baza aeriana de la Deveselu din judetul Olt. Presedintele Traian Basescu a precizat insa ca baza va ramane sub comanda romaneasca.
Seful statului a explicat ca membrii Consiliului de Aparare a Tarii au luat in calcul mai multe variante pentru amplasarea scutului antiracheta. Selectia locatiei a fost facuta in baza analizarii celor circa 120 de parametri pe care trebuie sa le indeplineasca o astfel de locatie, pentru a permite amplasarea scutului.
Ce nu stiati despre Deveselu, comuna cu cele mai multe rachete din lume
Traian Basescu a tinut sa sublinieze ca unitatea de la Deveselu, judetul Olt, va fi condusa de un ofiter roman, deoarece baza nu este una americana. De asemenea, pentru deservirea sistemului antiracheta, vor fi dislocati, in medie, aproximativ 200 de militari americani. Pe de alta parte, cifra maxima de militari care poate fi atinsa este de 500.
"Precizez, comandantul bazei este ofiter roman. Nu este vorba de o baza americana, ci de o baza militara a fortelor aeriene romane, care este partial utilizata si de sistemul antiracheta", a spus presedintele.
Traian Basescu a mai declarat ca autoritatile locale din Olt au fost informate cu privire la acest subiect, iar acestea si-au dat acordul. De asemenea, el a anuntat ca sistemul antiracheta este unul defensiv, deci nu este destinat ofensivei, iar acest scut nu va fi folosit impotriva Federatiei Ruse.
"Sistemul antiracheta american este un sistem defensiv, nu este destinat ofensivei. Este un sistem defensiv de aparare al teritoriul Romaniei si Statelor Unite, de aparare impotriva rachetelor balistice. Sigur, de eficienta, de eficacitatea sistemului beneficiaza si alte tari, dar realizarea sistemului este o intelegere bilaterala americano-romana. La momentul la care statele membre NATO vor dezvolta scutul antiracheta, asa cum s-a stabilit la ultimul summit de la Lisabona, si componenta americano-romana va fi integrata acestui sistem. Deocamdata este o tratare bilaterala a sistemului si repet, baza aeriana Deveselu ramane sub comanda ofiterilor din fortele aeriene romane", a declarat Traian Basescu.
De altfel, presedintele Romaniei este de parere ca, odata cu realizarea scutului antiracheta americano-roman, Romania se afla la cel mai inalt nivel de securitate din istoria sa, asigurandu-si o aparare pe termen lung.Nivelul de alerta terorista al Romaniei ramane "precaut"
Un alt subiect discutat luni seara, in cadrul sedintei CSAT a fost cel legat de nivelul de securitate al Romaniei, in urma evenimentului legat de uciderea liderului Al-Qaeda, Osama bin Laden. Basescu a explicat ca in momentul de fata "nu este nevoie sa ridicam nivelul de alerta din Romania".
"Ramanem pe nivelul precaut, culoarea codului este albastru. Nu este nevoie sa ridicam nivelul de alerta, Romania in ultimii ani a avut o singura data, si numai pentru o saptamana, cod galben, deci alerta moderata, in timpul summitului NATO. In momentul de fata nu avem niciun element, nu avem nicio informatie concreta, care sa justifice ridicare nivelului de alerta." - a declarat seful statului.
Romania - punct de tranzit pentru militarii americani
Tot luni seara, CSAT a aprobat solicitarea SUA de a utiliza Aeroportul Mihai Kogalniceanu si Portul Constanta ca puncte de tranzit pentru transportul militarilor si a tehnicii militare in Irak si Afganistan, precum si pentru transportul acestora din Irak spre Europa.
Astfel, Aeroportul Kogalniceanu si Portul Constanta devin doua infrastructuri strategice si pentru SUA, nu numai pentru Romania, a mai spus Traian Basescu. Presedintele a explicat ca, temporar, avand in vedere ca una din bazele din Meditarana este intr-un proces de modernizare, pe Aeroportul Kogalniceanu vor putea stationa patru avioane cisterna ale SUA si patru avioane de transport C17.
Presedintele Traian Basescu a convocat luni seara o sedinta de urgenta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. La intalnirea care a inceput in jurul orei 19:00 au participat seful statului, premierul, ministrul de interne si cel al apararii, dar si sefii serviciilor secrete.
Osama bin Laden ar fi fost prins si datorita informatiilor culese din Romania
Basescu, despre uciderea lui Osama: "Este inceputul sfarsitului"
Presedintele Traian Basescu a afirmat in aceasta dimineata, la inceputul intrevederii cu subsecretarul de stat al SUA, Ellen Taucher, ca apreciaza marele succes al guvernului american. Basescu a spus ca uciderea lui bin Laden reprezinta "inceputul sfarsitului" si un moment extraordinar pentru ce se intampla in tarile arabe.
"Notam marele succes al Guvernului SUA. Este inceputul sfarsitului si un moment extraordinar pentru ceea ce se intampla in tarile arabe", a spus Basescu, citat de Mediafax.
La randul sau, subsecretarul de stat al SUA pentru controlul armamentelor si securitate internationala, Ellen Taucher, a precizat ca acest lucru aduce liniste sufleteasca familiilor celor care au murit in evenimentele din 11 septembrie si supravietuitorilor.
La randul sau, presedintele Traian Basescu i-a spus ca a vazut reactia celor din Washington. "Da, e induiosator", i-a raspuns subsecretarul de stat al SUA. In plus, Ellen Taucher a adaugat ca fara aliati asemeni Romaniei ar fi dificil de purtat astfel de lupte.
VIDEO. Primele imagini din casa unde a fost ucis bin Laden
FOTOGRAFII INCREDIBILE. Obama a vazut in direct uciderea lui bin Laden
IMAGINI din satelit cu vila de 1 mil. de dolari unde a fost ucis bin Laden
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: SUA, traian basescu, csat, barack obama, osama bin laden,
Dată publicare:
03-05-2011 09:51