VIDEO. Primele imagini din casa unde a fost ucis bin Laden

Imagini din casa unde a fost ucis bin Laden

Casa Alba a declarat intr-o conferinta de presa ca urmarirea lui Osama bin Laden a inceput inainte de 9/11si ca una dintre cele mai importante descoperiri a fost facuta in toamna anului trecut.

 

ABC News a dat publicitatii, in exclusivitate, primele imagini din casa in care Osama bin Laden a fost ucis.

 

Povestea omorarii  "inamicului public nr.1"

Citește și
Lumea dupa 11 septembrie: Cine este Osama bin Laden?
Reactiile adeptilor Jihadului si admiratorilor lui bin Laden pe forumuri
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

In toamna lui 2010, americanii au gasit o constructie care le-a atras atentia in Pakistan. "Inca de cand l-am identificat pe bin Laden ca amenintare, SUA a strans informatii despre oamenii din jurul sau, inclusiv despre curierii personali", a spus un oficial din administratia Obama.

Cum a fost tradat Osama de al-Qaeda. Un curier, cheia capturarii

Dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, detinutii au inceput sa dea informatii despre curieri. Unul dintre ei le-a atras atentia in mod special autoritatilor. Nu ii stiau decat porecla de razboi, dar abia in 2007 americanii au aflat adevaratul nume. In 2009, americanii au identificat locurile din Pakistan unde barbatul opera impreuna cu fratele sau, iar in 2010 le-a fost gasita casa din Abbottabad.

Nu era o pestera, nu era langa granita cu Afghanistanul, ci intr-o suburbie la cateva zeci de kilometri de capitala.

"Cand am vazut constructia, am fost socati de ce am vazut: o constructie extraordinara si unica", explica americanii.

Securitatea resedintei era deosebita, avea ziduri de 3,5 pana la 5 metri, zone ingradite, acces doar prin doua puncte. Cei care locuiau acolo isi ardeau gunoiul, spre deosebire de vecini. Nu erau ferestre care sa dea spre strada. Suprafata era de opt ori mai mare decat a oricarei case din zona. Fusese construita in 2005, pe vremea cand in jur nu se mai aflau alte case, desi acum aparusera si altele in zona.

Ceea ce a atras atentia a fost si ca nu avea telefon sau internet.

Dupa cum au concluzionat analistii serviciilor secrete casa "era construita si personalizata pentru a ascunde pe cineva important".

Pe langa cei doi curieri, americanii "au aflat ca o a treia familie locuia acolo, a carei dimensiune nu se stia, dar care se potrivea cu ceea ce credeam a fi ce a lui bin Laden. Cea mai buna informatia a noastra a fost ca bin Laden era acolo cu cea mai tanara dintre nevestele sale". Nu exista nicio proba, dar totul se potrivea. La aceasta concluzie s-a ajuns in februarie, iar planurile au inceput sa fie puse la punct la mijlocul lui martie. Vineri, presedintele a dat ordinul sa se actioneze.

Informatia nu a fost impartasita "vreunei tari". "Numai un grup restrans din guvern a stiut de operatiunea in desfasurare", explica oficialii.

Operatiunea de duminica a mers conform desfasuratorului, cu exceptia unor probleme mecanice aparute la un elicopter american, care a fost distrus pentru protejarea informatiilor secrete. Niciun american nu a fost ucis, iar un alt elicopter a preluat actiunea.

"Operatiunea a fost un raid de precizie, a unei echipe speciale si restranse, gata sa reduca pagubele colaterale. Echipa a actionat mai putin de 40 de minute si nu au fost implicate autoritatile locale", explica americanii. Bin Laden ar fi participat in persoana la schimbul de focuri si a fost ucis cand americanii au intrat in fortareata. Si fiul lui bin Laden, dar si cei doi curieri au fost ucisi. O femeie ce a fost folosita ca scut uman a murit si ea, ca si alte femei ce se aflau inauntru. Identitatea lor nu a fost dezvaluita si nu se stie daca sotia lui Osama a supravietuit.

Osama bin Laden, impuscat in cap. Obama: "S-a facut dreptate"

CNN: Cadavrul lui Osama bin Laden a fost aruncat in mare


 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cum a fost tradat Osama de Al-Qaeda. Un curier, cheia capturarii
Cum a fost tradat Osama de Al-Qaeda. Un curier, cheia capturarii

Serviciile americane de informatii au reusit sa il localizeze pe Osama bin Laden dupa ce detinuti de la Guantanamo au dezvaluit numele unui curier de incredere al acestuia.

Reactiile adeptilor Jihadului si admiratorilor lui bin Laden pe forumuri
Reactiile adeptilor Jihadului si admiratorilor lui bin Laden pe forumuri

Pe forumurile jihadiste, primele reactii dupa moartea anuntata a lui Osama bin Laden au trecut prin toate registrele: de la suparare, pana la confuzie si mai ales la suspiciuni.

Al-Qaeda ameninta: Daca bin Laden e ucis, va fi
Al-Qaeda ameninta: Daca bin Laden e ucis, va fi "iadul nuclear" in Europa

Creierul atentatelor de la 11 septembrie a avertizat, in timpul interogatoriilor, ca, in cazul in care liderul al-Qaeda va fi ucis, atunci teroristii retelei vor detona o bomba atomica in Europa, potrivit unor documente publicate de WikiLeaks.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.