VIDEO. Primele imagini din casa unde a fost ucis bin Laden

Ultima actualizare: 01-11-2012 00:46
Imagini din casa unde a fost ucis bin Laden

Casa Alba a declarat intr-o conferinta de presa ca urmarirea lui Osama bin Laden a inceput inainte de 9/11si ca una dintre cele mai importante descoperiri a fost facuta in toamna anului trecut.

 

ABC News a dat publicitatii, in exclusivitate, primele imagini din casa in care Osama bin Laden a fost ucis.

 

Povestea omorarii  "inamicului public nr.1"

In toamna lui 2010, americanii au gasit o constructie care le-a atras atentia in Pakistan. "Inca de cand l-am identificat pe bin Laden ca amenintare, SUA a strans informatii despre oamenii din jurul sau, inclusiv despre curierii personali", a spus un oficial din administratia Obama.

Cum a fost tradat Osama de al-Qaeda. Un curier, cheia capturarii

Dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, detinutii au inceput sa dea informatii despre curieri. Unul dintre ei le-a atras atentia in mod special autoritatilor. Nu ii stiau decat porecla de razboi, dar abia in 2007 americanii au aflat adevaratul nume. In 2009, americanii au identificat locurile din Pakistan unde barbatul opera impreuna cu fratele sau, iar in 2010 le-a fost gasita casa din Abbottabad.

Nu era o pestera, nu era langa granita cu Afghanistanul, ci intr-o suburbie la cateva zeci de kilometri de capitala.

"Cand am vazut constructia, am fost socati de ce am vazut: o constructie extraordinara si unica", explica americanii.

Securitatea resedintei era deosebita, avea ziduri de 3,5 pana la 5 metri, zone ingradite, acces doar prin doua puncte. Cei care locuiau acolo isi ardeau gunoiul, spre deosebire de vecini. Nu erau ferestre care sa dea spre strada. Suprafata era de opt ori mai mare decat a oricarei case din zona. Fusese construita in 2005, pe vremea cand in jur nu se mai aflau alte case, desi acum aparusera si altele in zona.

Ceea ce a atras atentia a fost si ca nu avea telefon sau internet.

Dupa cum au concluzionat analistii serviciilor secrete casa "era construita si personalizata pentru a ascunde pe cineva important".

Pe langa cei doi curieri, americanii "au aflat ca o a treia familie locuia acolo, a carei dimensiune nu se stia, dar care se potrivea cu ceea ce credeam a fi ce a lui bin Laden. Cea mai buna informatia a noastra a fost ca bin Laden era acolo cu cea mai tanara dintre nevestele sale". Nu exista nicio proba, dar totul se potrivea. La aceasta concluzie s-a ajuns in februarie, iar planurile au inceput sa fie puse la punct la mijlocul lui martie. Vineri, presedintele a dat ordinul sa se actioneze.

Informatia nu a fost impartasita "vreunei tari". "Numai un grup restrans din guvern a stiut de operatiunea in desfasurare", explica oficialii.

Operatiunea de duminica a mers conform desfasuratorului, cu exceptia unor probleme mecanice aparute la un elicopter american, care a fost distrus pentru protejarea informatiilor secrete. Niciun american nu a fost ucis, iar un alt elicopter a preluat actiunea.

"Operatiunea a fost un raid de precizie, a unei echipe speciale si restranse, gata sa reduca pagubele colaterale. Echipa a actionat mai putin de 40 de minute si nu au fost implicate autoritatile locale", explica americanii. Bin Laden ar fi participat in persoana la schimbul de focuri si a fost ucis cand americanii au intrat in fortareata. Si fiul lui bin Laden, dar si cei doi curieri au fost ucisi. O femeie ce a fost folosita ca scut uman a murit si ea, ca si alte femei ce se aflau inauntru. Identitatea lor nu a fost dezvaluita si nu se stie daca sotia lui Osama a supravietuit.

Osama bin Laden, impuscat in cap. Obama: "S-a facut dreptate"

CNN: Cadavrul lui Osama bin Laden a fost aruncat in mare


 

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO