Bărbat înșelat de un „prieten” cu bani împrumut. De ce victimele se lasă păcălite ușor, explică un psiholog
O escrocherie tot mai răspândită a făcut o nouă victimă în judeţul Neamț. Un bărbat a rămas fără 3.200 de lei, după ce a primit un mesaj care părea expediat de un prieten.
Banii erau ceruți cu împrumut, iar omul nu a mai făcut verificări și a virat suma respectivă prin bancă. A descoperit, mult prea târziu, înșelăciunea.
Cel păcălit a primit pe telefon mesajul în care i se cerea un împrumut consistent, acum câteva zile.
Victimă: „Am primit apel de pe un număr (...) de la o cunoştinţă apropiată, să-l împrumut cu o sumă de bani. Am întrebat în ce cont şi mi-a dat un cont bancar, şi i-am transferat suma de bani.”
Reporter: De ce nu v-a trezit suspiciuni?
Victimă: „Pentru că l-am ajutat de mai multe ori şi e parolist şi a spus că mi-i dă a doua zi la serviciu.”
Bărbatul a realizat abia mai târziu că nu prietenul său primise cei 3.200 de lei, ci un infractor.
Victimă: „Am sunat şi a spus că nu este el care mi-a cerut suma de bani.”
Escrocul este căutat acum de Poliţie. Cel mai probabil, el a preluat temporar contul de mesagerie al prietenului victimei, prin intermediul unui link compromiţător trimis acestuia. Aşa a putut să ceară bani în numele lui.
Psihologii spun că schema înșelătoriei se bazează pe faptul că victimele renunţă la precauţii, din dorinţa firească de a-şi ajuta cât mai repede prietenii de încredere.
Lorena Bolfă, psiholog clinician: „Marea majoritate încearcă să ajute şi elimină atenţia vizavi de micile semne pe care le-ar putea lua în evidenţă că să poată să îşi dea seama că de fapt este o anumită escrocherie.”
Şi în alte judeţe din Moldova, precum Iaşi, Bacău şi Suceava, poliţiştii cercetează zeci de plângeri similare.