Balbele CNADNR. De ce nu a functionat sistemul care ar fi putut evita HAOSUL de pe Autostrada Soarelui din ultimele zile
Haosul din ultimele zile, de pe Autostrada Soarelui, putea fi evitat daca ar exista si la noi un sistem public, de informare a soferilor despre problemele aparute in trafic.
Informatiile ar putea fi transmise prin radio sau prin alerte, pe monitoarele din autovehicule. Cei de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale confirma ca sistemul de date exista si a fost testat, dar spun ca Ministerul Comunicatiilor trebuia sa se ocupe de implementarea lui. Oficialii de la comunicatii nu stiu insa nimic de asa ceva.
Un sistem InfoTrafic inseamna transmiterea radio a informatiilor cu privire la problemele aparute pe drum primite de la Politia Rutiera, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, CNADNR sau INMH. De asemenea sunt extrem de utile si mesajele afisate pe panourile de a lungul autostrazii.
De exemplu si intr-o masina fabricata in 2007 si adusa la noi din Germania exista setarea radio infotrafic. Un canal special unde soferii sunt informati despe accidentele si ambuteiajele de pe autostrazi, informatii despre rute ocolitoare. Romania este una dintre putinele tari din Uniunea Europeana care nu a implementat un sistem public de informare a soferilor.
In lipsa acestor informatii, soferii ajung sa stea incremeniti in trafic minute in sir, in conditiile in care exista rute alternative mult mai libere. Asa cum s-a intamplat duminica seara, cand turistii care veneau de pe litoral au ramas blocati ore intregi pe autostrada soarelui, din cauza unui accident. Scenariul s-a repetat si marti seara cand traficul a fost blocat, tot pe A2, pe sensul de mers catre Bucuresti, timp de cinci ore cand un autocar a intrat in remorca unui TIR.
Revoltator este faptul ca la noi exista deja un sistem de avertizare, dupa cum spun cei de la compania de autostrazi. Potrivit Companiei de Drumuri in tara noastra a fost creata si chiar testata platforma de trasmitere de date soferilor. Cu alte cuvinte, pe monitoarele din autoturisme ar trebui sa apara alerte sub forma unor mesaje text despre accidente si blocaje in trafic. Din pacate, nici acest sistem nu functioneaza. Cei de la drumuri se scuza si spun ca responsabili de sistem sunt cei de la Ministerul Comunicatiilor. Care, la randul lor, spun ca nu stiu de existenta unui astfel de proiect si sustin ca functional este doar sistemul de avertizare cu panouri luminoase de pe autostrada.
Insa in cazul celor doua accidente, nicio alerta nu a aparut pe aceste panouri. Singurele mesaje care apar sunt legate de plata roviognetei si a taxei de pod.
Ministerul Comunicatiilor: “Din pacate CNADNR, care are responsabilitatea de a mentine in functiune acest sistem, care este compatibil cu toate celelalte sisteme rutiere din alte tari, nu a facut-o decat pentru o scurta perioada de la inaugurare (invocand furturile si vandalizarea), alegand calea cea mai simpla, aceea de a arunca vina spre altcineva.”
Si cei de la politie spun ca au stransmis mesajul catre CNADNR care ar fi trebuit sa se ocupe de afisaj. In lipsa acestor sisteme extrem de utile, soferii nostri folosesc diverse aplicatii.
Un lucru este sigur: avem nevoie de solutii pe termen scurt ca macar pe Autostrada Soarelui soferii sa fie informati in timp real de ambuteiaje si accident. Dar probabil mai avem mult de asteptat avand in vedere explicatia pe care ne-a dat-o compania de drumuri si autostrazi referitoare la accidentul de duminica seara, din zona localitatii Fetesti: "circulatia rutiera s-a desfasurat cu dificultate din cauza comportamentului si indisciplinei participantilor la trafic"
Sursa: Pro TV
Etichete: soferi, autostrada soarelui, sistem, infotrafic,
Dată publicare:
06-07-2016 18:27