Garda de Mediu: Acordurile de mediu obtinute de Robert Negoita pentru Confort City sunt in regula

confort city

Seful Garzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX ca au fost verificate acordurile de mediu obtinute de Robert Negoita pentru Confort City si sunt in regula.

In urma incendiului izbucnit marti intr-unul dintre blocurile din complexul Confort City, Garda de Mediu Ilfov a verificat cele doua acorduri de mediu obtinute in 2007 de investitor - cel pentru Planul Urbanistic Zonal, obtinut de la Agentia Regionala de Protectia Mediului Bucuresti, si cel pentru constructie, emis de Agentia Judeteana de Protectia Mediului Ilfov.

Emil Grigore a declarat pentru MEDIAFAX ca nu s-a constatat vreo incalcare in emiterea acestor documente, precizand ca investitorul nu avea nevoie si de o autorizatie de mediu pentru constructie, fiind vorba de un complex de locuinte.

Seful Garzii de Mediu Ilfov a precizat ca acordul de mediu, ca si autorizatia de constructie pentru Confort City au fost emise pentru Robert Negoita, ca persoana fizica.

Grigore a mai spus ca Garda de Mediu Ilfov i-a invitat pe reprezentantii dezvoltatorului imobiliar Domus Stil, care a realizat complexul rezidential Confort City, la o intalnire vineri, pentru a discuta masurile de colectare a deseurilor rezultate in urma incendiului si a face alte verificari.

Citește și
incendiu
"Pompierii au fost depasiti de situatie". Marturiile celor care si-au vazut casele distruse de foc
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Seful Comisariatului Judetean Ilfov al Garzii de Mediu spunea, miercuri, ca au existat sesizari facute de locatari din cauza mirosurilor pestilentiale din zona, unde se afla groapa de gunoi de la Glina si o sucursala a fabricii de procesare a deseurilor animale Protan.

Emil Grigore a precizat ca Garda de Mediu a facut controale in urma sesizarilor si i-a sanctionat pe cei doi gestionari de deseuri, insa proximitatea complexului rezidential fata de acestia intra in competenta Directiei de Sanatate Publica, si nu a autoritatii de mediu.

Incendiul din ansamblul rezidential Confort City, aflat in localitatea ilfoveana Popesti-Leordeni, la granita cu Sectorul 3 al Capitalei, a izbucnit marti la mansarda unui bloc cu 11 niveluri.

Echipaje de interventie au constatat ca mansarda constructiei ardea in proportie de 100 la suta si se extindea catre etajele 10 si 9. Incendiul a fost stins dupa mai multe ore, interventia pompierilor fiind ingreunata de barierele de acces si de masinile parcate in zona, dar si de faptul ca reteaua de hidranti a complexului Confort City nu a functionat.

Blocul afectat de incendiu nu avea nevoie nici de autorizatie privind securitatea la incendiu eliberata de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU), pentru ca nu era mai inalt de 11 niveluri, a declarat, pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Ilfov, Simion Petrus.

Petrus a explicat ca blocul respectiv, care are 11 niveluri, nu se incadreaza in categoriile de constructii care trebuie sa primeasca avizul Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta privind securitatea la incendiu, potrivit Hotararii de Guvern nr. 1739/ 2006. Conform HG citate, se supun autorizarii cladiri civile definite conform reglementarilor tehnice specifice domeniului securitatii la incendiu ca "inalte" sau "foarte inalte", indiferent de aria construita ori de destinatie, "inalte" insemnand de peste 11 etaje.

Astfel, potrivit legii, pentru constructiile rezidentiale care nu depasesc P+11, nu este prevazuta obligatia de a se lua masuri speciale privind siguranta in caz de incendiu.

In cazul Confort City exista o retea de hidranti, luata ca o masura suplimentara de constructor, a explicat Petrus, care insa nu era alimentata cu apa.

"Incendiul a izbucnit la mansarda din lemn a cladirii, pe o suprafata de aproximativ 500 mp, extinzandu-se si la etajul 10 al blocului de locuinte. Focul s-a propagat ulterior pe fatada, la etajele inferioare. Flacarile, favorizate de vant, au cuprins, in plan orizontal, toate cele 8 scari ale imobilului, afectand mai multe apartamente", a precizat Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

Dezvoltatorul ansamblului Confort City a primit aviz, in 2008, pentru a construi un complex comercial cu birouri si parcare, pe 12.865 metri patrati, iar spre sfarsitul aceluiasi an, a cerut informatii privind construirea de locuinte, in conditiile in care terenul se afla intre doua gropi de gunoi.

"In 2008, Directia de Sanatate Publica Ilfov a dat autorizatie sanitara reprezentantilor dezvoltatorului pentru construirea unui complex comercial, birouri si parcare - imobil cu parter si 14 etaje, pe o suprafata de 12.865 de metri patrati. In septembrie 2008, tot la DSP Ilfov, a fost primita o adresa din partea acelorasi persoane, prin care ni se cereu lamuriri pentru un amplasament de locuinte intre cele doua gropi de gunoi", a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Ilfov, Danut Craciun.

Potrivit sursei citate, DSP Ilfov a spus ca distanta dintre terenul pe care s-a construit si una dintre gropile de gunoi de 1.200 de metri, iar fata de cealalta, de 1.700 de metri. "Asta insemna ca distanta era mai mare decat cea minima prevazuta de lege, de 1.000 de metri", a mai spus reprezentantul DSP Ilfov.

Si locatarii complexului Confort City au solicitat DSP Ilfov date privind distanta legala fata de cele doua gropi de gunoi. "Locatarii au fost instiintati ca blocul se afla la o distanta normala de cele doua gropi de gunoi", a mai spus directorul executiv de la DSP Ilfov.

Tot la DSP Ilfov au fost solicitate probe privind calitatea apei din zona, iar rezultatele de laborator au aratat ca aceasta se incadreaza in parametrii normali, a mai spus Danut Craciun, care a precizat ca a fost numit la conducerea DSP Ilfov dupa eliberarea avizului.

Aproximativ 640 de persoane au fost afectate de incendiul din complexul Confort City, in urma caruia au fost distruse aproape in totalitate 24 de apartamente aflate la mansarda, iar majoritatea celor de la etajul 10 au suferit daune in proportie de 10-30 la suta. Totodata, unele dintre apartamentele situate la etajele inferioare au suferit daune de maximum 5 la suta, din cauza apei folosite la stingerea incendiului, iar pe o suprafata de aproximativ 5 la suta a fost afectata izolatia de polistiren a imobilului, potrivit Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

Constructia, cu o suprafata construita de 1.850 de metri patrati, este formata din doua blocuri, lipite unul de celalalt, fiecare avand doua scari. Din blocul de locuinte cu un total de 288 de apartamente, au fost afectate 120 de persoane care aveau locuinte la mansarda si 520 de la etajele inferioare, a precizat IGSU.

O comisie formata din specialisti de la ISU Bucuresti si ISU Ilfov, alaturi de reprezentanti ai Politiei si ai Inspectoratului de Stat in Constructii, s-a intrunit miercuri pentru a investiga cauzele producerii incendiului.

Complexul Confort City, detinut de fratii Robert si Ionut Negoita, este format din 12 blocuri cu 1.680 de apartamente, la care se adauga parcari, doua minimarketuri, o gradinita, locuri de joaca pentru copii si parcuri.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Cine e VINOVAT si cine PLATESTE pentru drama de la Confort City. Cine a scapat de foc a dat de apa
Cine e VINOVAT si cine PLATESTE pentru drama de la Confort City. Cine a scapat de foc a dat de apa

Autoritatile trebuie sa-i gaseasca pe cei vinovati pentru necazul sutelor de oameni care au ramas fara locuinte, dupa incendiul izbucnit marti intr-un complex rezidential de la marginea Bucurestiului.

"Pompierii au fost depasiti de situatie". Marturiile celor care si-au vazut casele distruse de foc

Incendiu devastatator, marti dupa-amiaza, intr-un complex rezidential de la marginea Capitalei. Peste 50 de apartamente noi au fost distruse de flacarile izbucnite la mansarda blocului.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.