Cum ajung amenzile auto la fostii proprietari, ramasi fara masini pentru ca nu au mai platit ratele
Mii de romani care au ramas fara masini pentru ca nu au mai platit ratele mai primesc o lovitura. Au de achitat amenzi de circulatie ale celor care le-au cumparat autoturismele.
Noii proprietari nu s-au grabit sa-si schimbe talonul si circula cu actele vechi, mai ales ca legea nu-i pedepseste.
"Aceste erori vor fi indreptate dupa modificarea Codului Rutier", ne promit deputatii.
Cand n-a mai avut bani pentru rata lunara, Monica a predat de buna voie masina companiei de leasing, iar aceasta a vandut-o altcuiva in scurt timp.
"Dupa 6 luni mi-au venit cele 45 de amenzi. Treptat, nu toate odata", spune Monica.
Toate contraventiile au fost surprinse de camerele de supraveghere, iar procesul verbal este trimis automat celui care apare pe talon.
In mod normal, dupa ce a fost incheiat contractul de vanzare-cumparare, proprietarul isi poate scoate masina din evidenta Administratiei Financiare, ca sa nu mai plateasca impozit.
La randul sau cumparatorul trebuie sa inmatriculeze autoturismul pe numele sau. Dar nu toti se grabesc sa-si schimbe talonul si actele, mai ales ca legea nu-i sanctioneaza.
Numai in ultimii 2 ani au fost recuperate si revandute peste 25.000 de masini, spun companiile de leasing. In majoritatea cazurilor noii proprietari au omis sa-si treaca numele in certificatul de inmatriculare. Ii puteti obliga sa faca acest lucru doar in instanta, spun specialistii.
Lucrurile se vor schimba dupa modificarea Codului Rutier.
Practic este vorba de un furt de identitate care va fi amintit si in Codul Penal sub forma de inselaciune, spun reprezentantii companiilor de leasing.
Dar pana cand modificarile intra in vigoare, ghinionistii care si-au predat sau vandut masinile luate in leasing pe persoana fizica se pot trezi cu amenzi.