Sebastian Ghita pierde cautiunea de 60 mil. lei daca va fi arestat. Ancheta interna la Politia Romana dupa disparitia lui
Sebastian Ghita va pierde cautiunea de 60 milioane de lei daca instanta suprema va decide arestarea sa, ca urmare a incalcarii obligatiilor controlului judiciar.
Conform Codului de procedura penala, instanta de judecata dispune prin hotarare confiscarea cautiunii, daca masura controlului judiciar pe cautiune a fost inlocuita cu masura arestului la domiciliu sau a arestarii preventive.
Citeste in aceasta stire:
- Ancheta interna in Politia Romana in legatura cu "disparitia" lui Sebastian Ghita
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Omul de afaceri Sebastian Ghita ar putea fi dat in urmarire generala. Deja politistii din Prahova il cauta prin tot judetul, dupa ce, conform unor surse din ancheta, un echipaj care ar fi trebuit sa il fileze l-a pierdut luni seara, pe DN1, in timp ce fostul deputat se intorcea acasa. Curtea Suprema a fost informata ca Sebastian Ghita a incalcat prevederile controlului judiciar pe cautine si ramane la latitudinea magistratilor daca emit sau nu un mandat de arestare in lipsa. La randul lor, procurorii DNA au emis un al doilea mandat de aducere, iar Ministrul de Interne a cerut joi o ancheta interna.
De doua zile politistii din Prahova il cauta peste tot pe fostul deputat Sebastian Ghita. Ultima data l-au vazut luni cand au verificat daca respecta regulile controlului judiciar. Tot luni, Ghita a participat la o intalnire cu fostii membri ai comisiei SRI, intr-un sediu al serviciului de informatii, potrivit purtatorului de cuvant al acestei institutii, fapt confirmat de altfel si de social democratul Georgian Pop.
Dupa intalnire, Ghita parca a intrat in pamant. Surse din cadrul politiei au declarat pentru Agerpres ca acesta ar fi fost filat de un echipaj dupa ce a plecat de la intalnire, doar ca agentii l-ar fi pierdut pe DN1. Masina lui, ar fi fost gasita ulterior in fata casei din Ploiesti, insa nici urma de fostul deputat.
Miercuri, la audierile de la DNA Ploiesti la care era asteptat pentru declaratii, a venit doar avocatul sau care nu a vrut sa dea declaratii.
Pentru ca nu s-a prezentat la audieri, autoritatile au emis pe numele lui Ghita un mandat de aducere. L-au cautat acasa in repetate randuri dar si la alte adrese. In cele din urma a fost sesizata Curtea Suprema, pentru incalcarea unei masuri a controlului judiciar pe cautiune.
Daca Inalta Curte de Casatie decide arestarea lui Ghita, acesta ar putea fi dat in urmarire generala si internationala.
Pe de alta parte, anchetatorii trebuie ia in calcul si varianta potrivit careia omul de afaceri a fugit din tara. Romania are incheiate acorduri de extradare cu 28 de tari-printre care Rusia, Brazilia, Noua Zeelanda sau Siria. Pentru restul, procurorul general trebuie sa invoce principiul reciprocitatii. Asta inseamna ca, se asigura un tratament egal intre doua state fara tratate de extradare, pe baza promisiunii ca orice problema viitoare va fi rezolvata la fel de celalalt stat, daca va fi nevoie.
Inainte de aceasta disparite stranie Ghita a starnit controverse in mediul virtual cu un moment patriotic iregistrat dupa alegeri.
Declaratiile avocatului lui Sebastian Ghita
Avocatul lui Sebastian Ghita, Bogdan Micu, a declarat joi, pentru News.ro, ca nu a putut lua legatura cu fostul deputat si nu are de gand sa il caute, dar il va reprezenta in continuare la termenele de la instanta.
"Nu am putut lua legatura cu el si nici nu am de gand sa il caut eu. Am niste contracte de reprezentare in instanta, o sa ma prezint acolo", a spus avocatul lui Ghita.
Fostul deputat Sebastian Ghita, pe numele caruia procurorii DNA au emis, miercuri dupa-amiaza, un mandat de aducere, este dat in consemn la frontiera, dar si la toate unitatile de politie, el nefiind gasit la domiciliu si nici in locurile pe care le frecventeaza.
Politistii l-au cautat pe Sebastian Ghita la locuinta sa din Ploiesti, dar si in alte locuri pe care acesta le frecventa, insa nu l-au gasit.
"Il cautam in judetul Prahova, iar IPJ Prahova colaboreaza cu toate celelalte unitati din cadrul IGPR, carora le-a fost comunicat acest act procedural. Cautarile continua si, in momentul in care se considera ca nu a fost gasit la locurile de interes, se intocmeste un proces-verbal care este adus la cunostinta emitentului de indata”, a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Prahova, Marian Popescu.
Conform procedurilor, dupa primirea unui astfel de proces-verbal, procurorii DNA pot cere instantei emiterea unui mandat de arestare in lipsa pe numele celui cautat.
Potrivit unor surse din Politia Prahova, Sebastian Ghita, aflat sub control judiciar in unul dintre cele patru dosare instrumentate de DNA in care este pus sub acuzare, s-a prezentat ultima data luni la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, in cadrul controlului judiciar.
Masura controlului judiciar, dispusa de DNA in dosarul in care Ghita este cercetat alaturi de mai multi politisti si procurori din Prahova, fiind suspectat de dare de mita, santaj si cumparare de influenta, ii interzice fostului parlamentar sa paraseasca teritoriul Romaniei fara incuviintarea organelor de urmarire penala.
Sebastian Ghita trebuia sa se prezinte miercuri la DNA Ploiesti, in dosarul de coruptie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair in Romania, in care fostul deputat este cercetat alaturi de Victor Ponta. La DNA au mers insa doar avocatii lui Ghita, ulterior procurorii emitand pe numele acestuia un mandat de aducere.
Ancheta interna in Politia Romana in legatura cu "disparitia" lui Sebastian Ghita
Ministrul Afacerilor Interne a solicitat de urgenta sefului Politiei Romane efectuarea unei anchete interne cu privire la modul in care au actionat politistii in cazul "disparitiei" lui Sebastian Ghita si privitor la cooperarea interinstitutionala, urmand a fi dispuse masuri in consecinta, potrivit unui comunicat al IGPR.
Sursa citata arata ca pana in acest moment nu a fost emis mandat de arestare preventiva pe numele lui Ghita, fapt pentru care activitatile desfasurate de catre politisti nu se circumscriu celor dispuse in cazurile de dare in urmarire a unei persoane. "Pana in prezent, nu au fost identificate date care sa confirme iesirea din tara a persoanei in cauza", se arata in comunicat.