Avocatii lui Nastase cer amanarea pedepsei. Cat va sta de fapt fostul premier in inchisoare
Pentru o situatie exceptionala, avocatii lui Adrian Nastase vor o masura exceptionala. Printr-o cerere formulata in cursul zilei, aparatorii solicita instantei ca aplicarea pedepsei in cazul clientului lor sa fie amanata trei luni.
Codul Penal stabileste acest tip de pasuire in cazul infractorilor aflati la prima condamnare, de cel mult doi ani, si mai ales daca acestia sunt dispusi sa presteze munca in folosul comunitatii. Pe de alta parte, pentru ca are peste 60 de ani Nastase va sta dupa gratii doar o treime din sentinta, adica 8 luni.
Dupa ce a fost la spital, Ioan Cazacu, avocatul lui Adrian Nastase, a trecut pe la apartamentul din strada Zambaccian.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"La ora 7 seara era un om care intreba in mod nomal ce posibilitati legale mai sunt, cum se vor desfasura procedurile'', a declarat avocatul.
O intreaga echipa de aparatori a scris in cursul zilei de joi cererea de amanare. Solicitarea poate fi atacata de procuror, dar daca judecatorul o va admite, pedeapsa in cazul fostului premier ar putea fi pusa in aplicare peste trei luni. Oricum, potrivit Codului Penal, documentul trebuie sa contina obligatoriu si motivarea pe care s-a intemeiat condamnarea.
In paralel, si judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului vor fi sesizati.
"Procedura CEDO si cel proceduri pe care noi le folosim la ora actuala nu inseamna o suspendare a executarii pedepsei. Pedeapsa poate fi pusa in aplicare, deocamdata nu a fost pusa, dar poate fu pusa in aplicare de organele abilitate, deci aceste proceduri merg fara suspendare", a spus Ioan Cazacu, avocatul lui Adrian Nastase.
Oricum, un posibil succes la CEDO ar repara doar imaginea fostului premier care pana la un verdict final si-ar si executa pedeapsa primita in tara.
Adrian Nastase a fost acuzat de procurorii anticoruptie ca "si-a folosit influenta functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii de foloase necuvenite". Anchetatorii au cerut sechestru asigurator pe aproape 120.000 de dolari.
Procurorii spun ca demnitarul, in calitate de presedinte al PSD, ar fi strans fonduri pentru campania electorala din 2004, sub paravanul unui simpozion numit "Trofeul calitatii in constructii". Suma de 7 milioane de lei ar fi fost folosita apoi pentru pliante, pixuri si insigne inscriptionate cu insemnele partidului si cu imaginea lui Adrian Nastase.
Cu aceste argumente, procurorii au obtinut in prima instanta condamnarea lui Nastase la doi ani cu executare. A urmat recursul in care Nastase si-a sustinut nevinovatia. Spre finalul procesului, principalul pagubit in dosar, Inspectoratul de Stat pentru Constructii, a anuntat prin vocea fostului director ca nu a fost prejudiciat. Cel care ajunsese la aceasta concluzie era Adrian Grajdan, abia numit la conducere. Nu in ultimul rand, avocatii fostului premier au ridicat tot felul de exceptii si vicii.
Adrian Nastase mai are pe rol alte doua dosare in care este acuzat de fapte de coruptie.
Sursa: Pro TV
Etichete: condamnat la inchisoare, andrei nastase, Trofeul Calitatii, tentativa de sinucidere Adrian Nastase,
Dată publicare:
21-06-2012 18:11