Avionul NATO01 a trecut prin spațiul aerian al României. A fost cel mai urmărit zbor din lume
Avionul NATO01 a trecut prin spațiul aerian al României. A fost, la momentul respectiv, cel mai urmărit zbor din lume, conform aplicației Flight Radar.
UPDATE 15.35 Avionul NATO01 a părăsit teritoriul României, îndreptându-se către aeroportul militar Konya din Turcia, potrivit serviciului Flight Radar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Avionul, aparținând Alianței Nord Atlantice, vine din zona orașului german Geilenkirchen și va ateriza la Konya, în Turcia.
Aparatul de zbor, de tip Boeing E-3A Airborne Warning & Control System (AWACS) oferă supraveghere, comandă și control aerian, management și comunicații ale spațiului de luptă.
Baza aeriană de la Geilenkirchen găzduiește 14 astfel de aeronave.
Avioanele sunt echipate cu radar cu rază lungă de acțiune și senzori pasivi capabili să detecteze contactele aeriene și de suprafață pe distanțe mari.
Flota este în prezent implicată în măsuri de asigurare care au urmat anexării ilegale și nelegitime de către Rusia a Crimeei în 2014, precum și în măsuri de asigurare adaptate Turciei.
În plus, după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, flota monitorizează în prezent spațiul aerian NATO pentru a asigura și proteja Aliații.
Avioanele NATO AWACS oferă, de asemenea, supraveghere și conștientizare a situației Coaliției Globale pentru Înfrângerea ISIS, făcând astfel cerul mai sigur.
Avioanele de supraveghere AWACS au jucat un rol important în operațiunile anterioare ale NATO, cum ar fi în Statele Unite după 11 septembrie, în Libia și în Afganistan. De asemenea, oferă sprijin pentru supravegherea aeriană pentru a asigura cerul deasupra summiturilor NATO sau a altor evenimente internaționale importante care au loc în întreaga Alianță.