Avion spion al Rusiei, survol deasupra navelor romanesti in timpul exercitiilor NATO in Marea Neagra. Reactia MAPN

Ultima actualizare: 19-03-2015 00:11

In timp ce NATO face exercitii in Marea Neagra si Marea Baltica, Rusia spioneaza din avion navele si manevrele aliatilor.

Luni a venit si randul Romaniei: sapte nave de razboi cu pavilion tricolor au fost tinute sub observatie de la trei mii de metri altitudine. Totul in apele internationale, dar la numai 40 de kilometri in largul Constantei. Ministrul roman al Apararii, aflat la bordul fregatei Regina Maria in momentul survolului, a declarat ca rusii "culeg" informatii.

Cinci nave de lupta straine plus Regina Maria alcatuiesc acum gruparea navala NATO in Marea Neagra. Langa ele, alte sase vase militare cu tricolorul la bord sunt in mars in larg. In plin antrenament, radarele NATO detecteaza un avion de spionaj rusesc IL 20, iar in curand aeronava devine vizibila cu ochiul liber.

"Nu cred ca este o coincidenta se stie ca este acest exercitiu pe Marea Neagra si culeg informatiile despre acest exercitiu", a declarat Mircea Dusa.

In momentul in care avionul de spionaj al rusilor a trecut pe deasupra lor, cele 12 nave de razboi romanesti si straine, se aflau in apele internationale, la 40 de kilometri de tarm, adica apele in care tara noastra are un control aproape deplin.

Iliushinul 20, nume de cod "Lisita" dupa standardele NATO putea sa ajunga intr-o clipa langa tarmul romanesc, daca ne gandim ca intre Constanta si Sevastopol, in Crimeea, teritoriu rusesc, nu sint nici 400 de kilometri in linie dreapta.

"In timp ce se efectuau exercitiile in apele internationale, un avion de cercetare rusesc IL 20 a survolat zona", a explicat lt.col. Cornel Pavel, purtator de cuvant Fortele Navale Romane.

In nordul Europei, acelasi scenariu. Navele NATO care participau la un exercitiu cu tarile baltice au fost survolate de o alta Lisita Iliushin 20, aeronava care a plecat cel mai probabil de la Sankt Petersburg, fosta capitala imperiala a tarului Petru cel Mare, aflata in Golful Finlandei.

Pentru geostrategi, ce s-a intamplat luni in Marea Neagra si Marea Baltica nu este o coincidenta. Rusia sta cu ochii pe exercitiile militare din flancurile de est si de nord ale NATO.

Si ce arma e mai potrivita pentru spionaj decat Iliushinul 20. Avionul are o autonomie de 3500 de kilometri, iar viteza si dimensiunile il fac mai degraba sa para un avion de linie, daca nu ar fi tehnica de spionaj si comunicatiile prin satelit care transmit la sol, in Rusia in timp real ceea ce spioneaza in timpul survolului.

Rusii au trimis in zonele in care NATO face exercitii nu doar avioane de spionaj. "Navele rusesti sunt pe mare, in marea libera, au dreptul sa fie asa cum avem si noi dreptul, nu au intreprins niciun fel de actiune ostila sau de alta natura. Au fost acolo la o distanta de siguranta, nu au interferat in niciun fel cu actiunile noastre, distanta nu a scazut niciodata sub 5 mile", a explicat comandor Bogdan Vochitu, comandant fregata Regina Maria

Sunt cele mai ample exercitii de razboi organizate de NATO in Marea Neagra. Alaturi de romani au venit americani, canadieni, turci, italieni si germani. Exercitiile simuleaza situatii reale de razboi, iar vasele care fac parte din gruparea navala NATO vor mai ramane in marea neagra inca o saptamana.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO